Japāna un Ziemeļkoreja ir atsākušas sarunas, kuru mērķis ir stabilizēt valstu saspīlētās attiecības, informē ārvalstu prese.
Galvenā sarunu tēma valstu pārstāvju tikšanās laikā Pekinā būs pagājušā gadsimta septiņdesmitajos un astoņdesmitajos gados Ziemeļkorejā nolaupītie Japānas pilsoņi, raksta BBC.

Phenjana 2002.gadā atzina, ka valsts bija nolaupījusi 13 Japānas iedzīvotājus, kas palīdzētu apmācīt tās spiegus. Pieci no šiem cilvēkiem ir atgriezušies mājās, savukārt pārējie esot gājuši bojā.

Japāna uzskata, ka daudzi no šiem cilvēkiem joprojām ir dzīvi un uzturas Ziemeļkorejā.

Abas puses nebija iesaistījušās sarunās kopš 2004.gada decembra, kad Japāna paziņoja, ka Ziemeļkorejas pārstāvji melo. Tā ir arī draudējusi ar sankcijām, ja šis jautājums netiks atrisināts.

Japāna jau iepriekš ir izteikusi gatavību normalizēt attiecības ar Ziemeļkoreju un pat piedāvājusi ekonomisku palīdzību, ja Ziemeļkoreja sniegs Japānai nepieciešamo informāciju.

Šīs nedēļas sākumā pazudušo cilvēku radinieki atjaunoja savu prasību Japānas valdībai pieņemt kādus mērus pret Ziemeļkoreju, ja sarunas nevainagosies panākumiem.

Japāna jau ir pārtraukusi pārtikas sūtījumu piegādi, taču pieļauj daļēju tirdzniecību ar Ziemeļkoreju. Pilnīga attiecību pārraušana varētu saniknot noslēgto, komunistisko republiku, kuru citas valstis cenšas piespiest sadarboties saistībā ar tās kodolprogrammām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!