Japānas Ārlietu ministrija drīz pēc Krievijas prezidenta vizītes nolēma veikt Kuriļu salu apskati, kuras Tokija uzskata par savām "ziemeļu teritorijām", vēsta ārvalstu mediji.

Ārlietu ministrs Seidzi Maehara tomēr negrasās apmeklēt strīdīgo teritoriju, bet gan apskatīs to no lidmašīnas.

Apskate ieplānota 4. decembrī. Izlidošana notiks Nemuro ostā japāņu Hokaido salā. Tiek uzsvērts, ka lidojuma laikā netiks pārkāptas Japānas gaisa telpas robežas.

Pērn oktobrī Maehara jau apskatīja Kuriļu salas no patruļas kuģa klāja. Pēc tam viņš paziņoja, ka salas "nelikumīgi okupējusi Krievija".

Jau ziņots, ka Dmitrijs Medvedevs kļuvis par pirmo Krievijas līderi, kurš apmeklējis strīdīgo teritoriju. Kunaširas salā viņš ticies ar vietējiem iedzīvotājiem un apskatījis būvniecības laukumus.

Krievija četras strīdīgās Iturupas, Kunaširas, Šikotanas un Habomai salas dēvē par Dienvidu Kuriļu salām, bet Japāna - par Ziemeļu teritorijām.

Japānas premjerministrs Naoto Kans paziņoja, ka Medvedeva rīcība ir "nožēlas vērta". Izceļoties konfliktam, no Maskavas tika atsaukts Japānas vēstnieks.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs toreiz savukārt paziņoja, ka Krievijas prezidents ir tiesīgs apmeklēt jebkurus "savas valsts reģionus".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!