Pēc četrām masu nekārtību dienām Grieķijas pilsētas saskaras ar jauniem satricinājumiem. Protestējot pret valdības īstenoto ekonomikas politiku, arodbiedrības aicina uz vispārējo streiku, trešdien vēsta BBC.
Streika dēļ Grieķijā trešdien būs slēgti vairāki biroji un bankas. Tiek prognozēti arī nopietni sabiedriskā transporta, dzelzceļa satiksmes un lidostu darbības traucējumi. Grieķijas lidsabiedrības "Olympic" un "Aegean" jau paziņojušas par vairāku reisu atcelšanu.

Protesta akcijām pievienosies arī skolotāji un žurnālistu.

Arodbiedrības streiku sāka plānot vairākas nedēļas pirms nemieriem, kurus izraisījusi 15 gadus veca zēna nogalināšana.

Grieķijas premjerministrs Kosts Karamanlis centās arodbiedrības atturēt no ieplānotajām akcijām. "Mums visiem jābūt vienotiem pret nelikumīgām darbībām, stingri jānosoda vardarbība, zādzības un vandālisms," viņš teica.

Tomēr arodbiedrību līderi premjera aicinājumos nav ieklausījušies. Viņi gan nedaudz pamainījuši protesta akciju formu, nolemjot nerīkot demonstrāciju galvaspilsētā, bet gan noorganizēt mītiņu pie parlamenta ēkas.

Divas galvenās Grieķijas arodbiedrības - vispārējā strādnieku konfederācija un valsts ierēdņu padome - ekonomiskās krīzes apstākļos pieprasa palielināt algas, pensijas, kā arī sociālos izdevumus.

Šajās arodbiedrības apvienojušies aptuveni 2,5 miljoni strādājošo, kas ir aptuveni puse no visiem Grieķijas nodarbinātajiem.

Nogalinātā jaunieša bēres Atēnu piepilsētā otrdien noritēja samērā mierīgi. Tajās piedalījās vairāki tūkstoši cilvēku. Policijai gan nācies pielietot asaru gāzi pret nemierīgām jauniešu grupām ārpus kapiem. Sadursmes starp protestētājiem un policiju otrdien notikušas arī pie parlamenta ēkas.

Otrdien Atēnās bija slēgtas skolas. Tūkstošiem skolēnu, skolotāju un vecāku piedalījušies protesta demonstrācijā. Viņi gājuši līdz parlamenta ēkai ar saukļiem "Slepkavas!" un pieprasījuši valdības atkāpšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!