Pēc provizoriskiem datiem, svētdien notikušajās Azerbaidžānas parlamenta vēlēšanās ir pārliecinoši uzvarējusi valdošā partija "Jaunā Azerbaidžāna", paziņoja Centrālā vēlēšanu komisija (CVK).
Balsošanā pēc partiju sarakstiem valdošā partija ieguva ap 80 procentiem balsu. Vēlēšanās pēc proporcionālās sistēmas 13 partijas cīnījās par 25 deputātu vietām, un "Jaunā Azerbaidžāna" saņems vismaz 20 no tām, uzskata CVK eksperti.

Vēlēšanās vienmandāta apgabalos valdošā partija ir saņēmusi ap 60 procentiem balsu un iegūs apmēram 60 no 100 mandātiem. Vienmandāta apgabalos uz 100 mandātiem pretendēja 404 kandidāti.

Azerbaidžānas parlamentā ir pavisam 125 deputātu vietas.

Vēlēšanas netika rīkotas Hankendi (bijušajā Stepanakertas) vēlēšanu apgabalā Armēnijas - Azerbaidžānas konflikta dēļ.

Pēc provizoriskiem neoficiāliem datiem, "Jaunajai Azerbaidžānai" parlamentā būs apmēram 80 no 125 mandātiem.

Par otro, trešo un ceturto vietu cīnās trīs opozīcijas partijas - Azerbaidžānas Tautas frontes partija, Azerbaidžānas Nacionālās neatkarības partija un partija "Musavat". Piektajā vietā ir Azerbaidžānas Komunistiskā partija.

Vēl nav skaidrs, vai šīm partijām izdosies pārvarēt sešu procentu barjeru, kas nepieciešams, lai tās būtu pārstāvētas parlamentā.

"Jaunā Azerbaidžāna" jau neilgi pēc pusnakts paziņoja par savu uzvaru vēlēšanās. Tās kandidātu sarakstā pirmais bija valsts prezidenta Haidara Alijeva dēls Ilhams Alijevs. Abi Alijevi kopīgi ieradās balsot Baku.

Opozīcijas partijas, kuru daudziem kandidātiem netika atļaust balotēties, atzina vēlēšanas par negodīgām, bet valdošās partijas pārstāvis noliedza ziņas par pārkāpumiem vēlēšanu gaitā.

Vismaz divas vēlēšanu novērotāju delegācijas no Rietumiem ir ziņojušas, ka dažās urnās ir bijuši samesti viltoti biļeteni, bet šīs krāpšanas mērogs vēl nav zināms.

Vēlēšanās piedalījās 68 procenti balsstiesīgo iedzīvotāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!