Foto: AFP/Scanpix
Francijas prezidents Nikolā Sarkozī nolēmis īstenot izmaiņas ministru kabinetā, jo pēc pazemojošā zaudējuma kreisajiem reģionālajās vēlēšanās pieaudzis spiediens, kas tiek vērsts pret viņa reformu plāniem.

Amatu zaudēs darba lietu ministrs Ksavjē Darko, pavēstīja ministra palīgi. Tā, šķiet, būs visnozīmīgākā pārmaiņa kabinetā, prezidentam gatavojoties īstenot nepopulāro pensiju reformu.

Darko vietā varētu stāties līdzšinējais budžeta ministrs Eriks Vērts, savukārt par jauno budžeta ministru varētu kļūt Fransuā Baruāns, kurš ieņēma amatu eksprezidenta Žaka Širaka valdībā, zināja teikt informācijas avoti Sarkozī Tautas kustības savienībā (UMP).

Laikraksts "Le Monde" raksta, ka amatus varētu zaudēt arī nabadzības apkarošanas ministrs Martēns Hiršs un ekonomikas atjaunošanas ministrs Patriks Devedjans.

Arodbiedrības aicinājušas otrdien vairākos desmitos pilsētu sarīkot streiku pret pensiju reformu, situāciju darba tirgū, zemajām algām un lielo dzīves dārdzību.

Prezidenta administrācijas vadītājs Klods Gjeāns atzina, ka Sarkozī un premjerministrs Fransuā Fijons plāno kabinetā īstenot "tehniskas pārbīdes", šādi signalizējot, ka sākusies kampaņa, lai pārliecinātu francūžus pieņemt nepopulārās reformas.

Vēlēšanu rezultāti bijuši kā "modinātāja zvans, lai sāktu strauju un efektīvu rīcību", apkarojot bezdarbu un vēršoties pret citiem ekonomiskās krīzes aspektiem, atzina Gjeāns.

Sociālistu vadītā opozīcija vēlēšanās saņēmusi 56% balsu, bet Sarkozī Tautas kustības savienība - 36% balsu. No Francijas pamatteritorijas 22 reģioniem UMP saglabās kontroli tika vienā, turklāt partija piedzīvojusi zaudējumu arī Elzasā, kas līdz šim tika uzskatīta par labējo atbalsta bastionu.

Galēji labējā Nacionālā fronte ieguvusi 9% balsu, ar to faktiski no jauna piesakot sevi kā vērā ņemamu spēlētāju valsts politiskajā dzīvē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!