Foto: Shutterstock

Portugāles amatpersonas otrdien paziņoja, ka saistībā ar skandāliem uz laiku tiek pārtraukts izsniegt tā sauktās "zelta vīzas" jeb īpašas uzturēšanās atļaujas turīgiem ārzemniekiem par investīcijām Portugālē.

Jaunais imigrācijas likums, kas stājās spēkā no 1.jūlija, oficiāli atcēla "zelta vīzu" piešķiršanu, tomēr neaizstāja tās ar citām iespējām, tādējādi radot tiesisko vakuumu.

"Uzturēšanās atļauju par investīcijām iesniegumu izskatīšana ir apturēta kopš 1.jūlija līdz tiks publicēta kartība, kas regulēs" šo jautājumu, aģentūrai AFP pavēstīja Portugāles robežsardze, apstiprinot medijos izskanējušo informāciju.

Jau vēstīts, ka Portugāles prokuratūra plāno izvirzīt bijušajam iekšlietu ministram Migelam Masedu apsūdzības naudas atmazgāšanas skandālā, kas saistīts ar "zelta vīzu" piešķiršanu.

Masedu pērn novembrī atkāpās no amata pēc tam, kad tika aizturēti 11 cilvēki aizdomās par investīciju vērtību mākslīgu uzpūšanu, lai palīdzētu ārzemniekiem iegūt "zelta vīzu".

Portugāle 2012.gadā, mēģinot izkļūt no valsts parādu krīzes, sāka īstenot "zelta vīzu" projektu. Saskaņā ar šo projektu ārvalstu investori, kas iegādājās nekustamo īpašumu vismaz 500 tūkstošu eiro vērtībā un paturēja to vismaz piecus gadus, saņēma tiesības uzturēties Portugālē un ceļot bez vīzām pa Šengenas zonas valstīm.

Šis projekts arī deva iespēju iegūt uzturēšanās tiesības Portugālē, pārskaitot vismaz vienu miljonu eiro uz šo valsti vai radot vismaz 10 jaunas darbavietas Portugālē. Lai saglabātu uzturēšanās tiesības, to ieguvējiem jāpavada Portugālē vismaz septiņas dienas gadā.

Portugāle no šī projekta ir ieguvusi 1,46 miljardus eiro. Līdz jūnijam beigām Ir piešķirtas pavisam 2420 "zelta vīzas", lielākoties Ķīnas, Brazīlijas un Krievijas pilsoņiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!