Foto: Reuters/Scanpix
Bangladešas policija svētdien raidīja asaru gāzi un gumijas lodes uz strādniekiem, kas protestēja pret lielāko ugunsgrēku šīs valsts fabrikās upuru skaita ziņā, kurā pagājušās nedēļas nogalē gāja bojā 110 strādnieku, un pret darbinieku atlaišanu.

Rūpniecības policijas direktora vietnieks Basers Udins teica, ka daudzu strādnieku atlaišana tekstilrūpniecības firmas "Tazreen Fashion" fabrikā ir izraisījusi jaunākās demonstrācijas. Iepriekš notika pret uzņēmumu saistītas demonstrācijas saistībā ar tekstilfabrikā Ašulijā 30 kilometrus uz ziemeļiem no Dakas pagājušo sestdien notikušo ugunsgrēku.

Udins stāstīja, ka policija gumijas lodes un asaru gāzi raidīja pēc tam, kad demonstranti bloķēja galveno autoceļu un dedzināja mēbeles un riepas.

Policijas amatpersona norādīja, ka demonstranti ir atbildējuši, metot akmeņus, tādējādi pārvēršot rūpniecības rajonu, kurā esošajās rūpnīcās apģērbi tiek ražoti daudziem Rietumu mazumtirgotājiem, par cīņas lauku.

Protesta akcijai pievienojušies arī "Tazreen Fashion" strādnieki, kas pieprasīja algu palielinājumu un taisnīgumu pret ugunsgrēkā bojāgājušo piemiņu.

Policijas pārstāvis uzsvēra, ka uzņēmumiem alga par novembri tika solīta sestdien, bet viņi to nebija saņēmuši vēl svētdien.

Udins paskaidroja, ka daudzas rūpnīcas svētdienu, kas pārsvarā musulmaņu apdzīvotajā Bangladešā ir darba diena, pasludināja par brīvdienu, bažījoties, ka pret "Tazreen Fashion" vērstie protesti pāraugs lielākos strādnieku nemieros.

Ugunsgrēks izcēlās firmas "Tazreen Fashion" deviņstāvu fabrikas pirmajā stāvā esošā noliktavā. Daļa upuru gāja bojā, kad izlēca no fabrikas ēkas augšstāvu logiem, mēģinot izglābties no liesmām un dūmiem. Vairums upuru, kurus ugunsdzēsēji atrada dažādos ēkas stāvos, bija nosmakuši dūmos.

Varas iestādes paziņoja, ka kompānija ir pārkāpusi būvniecības noteikumus, jo no fabrikas deviņiem stāviem seši bija uzcelti nelegāli. Tāpat izskan apsūdzības, ka menedžeri neesot ļāvuši strādniekiem atstāt fabriku pēc ugunsgrēka izcelšanās, kā arī bijušas aizkrāmētas izejas.

Nopratināti trīs "Tazreen Fashion" augsta ranga vadītāji un kompānijas īpašnieks Delvars Hosains.

Bangladešā ir apmēram 4500 tekstilfabriku, kurās strādā vairāk nekā divi miljoni cilvēku. Apģērbi veido apmēram 80% no Bangladešas eksporta, un šī valsts ir otra lielākā apģērbu eksportētāja pēc Ķīnas.

Kopš 2006.gada ugunsgrēkos tekstilrūpnīcās gājuši bojā ap 700 strādnieku, liecina Amsterdamā bāzētās tekstilrūpniecībā strādājošo tiesību grupas "Clean Clothes Campaign" dati. Neviens rūpnīcas īpašnieks par ugunsgrēkiem nav sodīts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!