Foto: AFP/Scanpix/LETA

Slovēnijas nacionālās ziņu aģentūras STA vadītājs Bojans Veselinovičs atkāpies, paziņojot ka nevar pieņemt valdības pārstāvja uzspiestos noteikumus finansējuma saņemšanai, vēsta "EurActiv". Eiropas Savienība paudusi bažas par notikušo un mudinājusi valdību apturēt preses brīvības situācijas pasliktināšanos.

Veselinovičs aizejot paziņojis, ka aģentūra jau "par brīvu" jeb bez finansiāla valsts atbalsta strādājusi pēdējās 273 dienas. Aģentūras STA finansēšanu valdība apturēja pērn decembrī, kad konservatīvais valsts premjers Janezs Janša kritizēja to par cīņas ar pandēmiju atspoguļošanu un pieprasīja Janšas atlaišanu.

Lai gan Slovēnijas Augstākā tiesa lēma, ka valstij jāfinansē aģentūras darbs, Janšas kabinets atrada veidus kā finansējumu pagaidām nepiešķirt. Nupat amatu pametušais STA vadītājs uzsvēris, ka aģentūras pakļaušana nemainīgi bijusi valdības mērķis.

Janša personīgi, kā arī citi viņa kabineta locekļi jau kopš stāšanās amatā pērnā gada martā kritizējuši mediju ziņoto par medicīnisko aizsardzības materiālu un vakcīnu iepirkumu problēmām.

Iepriekš pēc ES spiediena Janšas valdības pārstāvji paziņoja, ka uzsākuši izmaksāt STA līdzekļus, bet vēlāk atklājās, aģentūra saņēma līdz tam neizmaksāto 2020. gada budžeta daļu.

STA dibināta 1991. gadā un aģentūrā patlaban strādā ap 90 darbinieku. Pērn valsts žurnālistu asociācija uzsāka ziedojumu kampaņu aģentūras darba nodrošināšanai, kas nelielajā valstī spēja savākt apmēram 270 000 eiro. Savāktā summa gan nespēj segt aģentūras izdevumus. Ikgadējais budžets tai līdz šim bijis ap diviem miljoniem eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!