Foto: Reuters/Scanpix

ASV Aizsardzības ministrs Čaks Heigels sestdien apsūdzējis Pekinu par "destabilizējošu rīcību" Dienvidķīnas jūrā un brīdinājis, ka Vašingtona nepaliks pasīva gadījumā, ja tiks apdraudēta starptautiskā kārtība.

Uzverot ASV uzticību saviem sabiedrotajiem un draugiem Āzijā, Heigels aicināja starptautiskās domstarpības risināt miermīlīgā ceļā.

"Pēdējos mēnešos Ķīna ķērusies pie destabilizējošas, vienpusējas rīcības, uzturot savas pretenzijas Dienvidķīnas jūrā," ikgadējā "Šangri-La" drošības forumā uzrunājot savus kolēģus, militārpersonas un ekspertus, norādīja Heigels.

Viņš nosodīja Pekinas rīcību, liedzot Filipīnām pieeju Skarboro sēklim, cenšoties izspiest filipīniešus no Otrā Tomas sēkļa, nosūtot naftas urbšanas iekārtu uz ūdeņiem, uz kuriem pretendē arī Vjetnama, kā arī aktivizējot savas teritoriālās pretenzijas citviet reģionā.

Lai gan Vašingtona netiecas pieslieties kādai no pusēm šajās teritoriālajās domstarpībās, tā "stingri iebilst pret iebiedēšanu, spaidiem vai spēka pielietošanas draudiem no ikvienas valsts puses savu pretenziju uzturēšanai", uzsvēra Heigels.

"Savienotās Valstis neizliksies neredzam, ka tiek apšaubīti starptautiskās kārtības pamatprincipi," piebilda Pentagona vadītājs.

Spriedze Dienvidķīnas jūrā, Pekinai pretendējot gandrīz uz visu tās akvatoriju, pēdējā laikā pieaugusi, Ķīnai aktivizējot savu "vēsturisko tiesību" uzturēšanu.

Tikmēr uz savu daļu Dienvidķīnas jūrā pretendē arī Bruneja, Malaizija, Filipīnas, Taivāna un Vjetnama. Līdz ar Pekinu visaktīvāk savas pretenzijas šajā reģionā šobrīd piesaka Hanoja un Manila.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!