Foto: AP/Scanpix/LETA

Ķīna trešdien brīdināja, ka Vašingtonai būs jāuzņemas visas sekas, ja ASV Pārstāvju palātas spīkere Nensija Pelosi viesosies Taivānā, raksta portāls "France 24".

Pekina asi reaģējusi uz pagājušajā nedēļā izskanējušajām ziņām, ka Pelosi, augsta ranga Demokrātiskās partijas pārstāve, augustā varētu apmeklēt Taivānu.

Potenciālā vizīte, visticamāk, būs galvenais temats telefona sarunā starp Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu un ASV līderi Džo Baidenu, kas paredzēta vēlāk šonedēļ.

Pekina brīdināja, ka tā "gatavojas" iespējamai Pelosi vizītei, kas būtu pirmā amatā esošā ASV Pārstāvju palātas spīkera ierašanās Taivānā kopš 1997.gada. "Mēs stingri iebilstam pret spīkeres Pelosi vizīti Taivānā," trešdien preses konferencē sacīja Ķīnas Ārlietu ministrijas pārstāvis Džao Lidzjans, piebilstot: "Ja ASV virzīsies uz priekšu un izaicinās Ķīnas nostāju (..) ASV puse uzņemsies visas sekas."

Ķīna uzskata Taivānu par daļu savas teritorijas. Ķīna nav izslēgusi arī spēka pielietošanu. lai pakļautu Taivānu. Pēdējos gados Pekina aizvien aktīvāk uzstāj uz tā dēvētās "vienas Ķīnas" politiku. Tā ar ekonomiskām svirām mēģina pārvilināt pēdējos Taivānas suverenitātes atzinējus, lai tie diplomātiskās attiecības veido ar Ķīnu, ne Taipeju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!