Galvenais ASV bruņoto spēku uzdevums turpmāk būs ASV teritorijas aizsardzība no negaidītiem uzbrukumiem, tādiem kā 11.septembra terora akti. Tas izriet no Pentagona pārskata par darbības perspektīvām nākamajiem četriem gadiem.
Dokuments tika pieņemts pēc daudzu mēnešu diskusijām ASV administrācijā un to ietekmējis šoks, kuru izraisīja 11.septembra terora akti pret Pasaules tirdzniecības centru Ņujorkā un Pentagonu pie Vašingtonas.

"Vairs nepietiek būt gataviem intensīviem konfliktiem ar parastā bruņojuma izmantošanu attālās frontēs. Mums jānoskaidro, kādā veidā sakaut pretiniekus, kuri savu mērķu sasniegšanai liek cerības uz pēkšņumu, apmānu un asimetrisku karu," teikts pārskatā.

Dokumenta autori atkāpjas no Aizsardzības ministrijas vecās doktrīnas par nepieciešamību uzvarēt vienlaikus vairākos konfliktos dažādos reģionos, piemēram, Persijas līcī un Korejas pussalā. Jaunās prioritātes paredz iespēju gūt izšķirošu uzvaru vienā frontē un aizturēt pretinieku otrā frontē.

Aizsardzības ministrs Donalds Ramsfelds sākotnēji plānoja bruņoto spēku un bruņojuma samazināšanu, bet dokumenta autori beigās atteicās no tā.

Tiks mainīts bruņoto spēku izvietojums. Uz Kluso okeānu tiks pārcelti vairāk kuģu, bet Persijas līča un Indijas okeāna reģionā tiks izvietoti jūras kājnieku papildus kontingenti no Vidusjūras reģiona.

ASV bruņoto spēku lielums nemainās un tajos vēl arvien būs 1,4 miljoni karavīru un 1,3 miljoni rezervistu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!