Foto: AFP/Scanpix

Peru svētdien notiek prezidenta vēlēšanas, kurās vadošā kandidāte ir eksprezidenta Alberto Fuhimori meita Keiko Fuhimori.

2011. gada 5. jūnijā Keiko Fuhimori zaudēja prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā, kurā uzvarēja kreisais nacionālists un bijušais armijas virsnieks Oljanta Umala, kurš nevar kandidēt uz otru prezidentūras termiņu pēc kārtas.

Pēdējos divus gadus politiķes popularitātes reitings bijis stabils - viņu atbalstījusi aptuveni trešā daļa vēlētāju. Jaunākās sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka Keiko Fuhimori varētu pietrūkt nedaudz balsu līdz vienkāršajam vairākumam, kas ļautu izcīnīt uzvaru jau pirmajā vēlēšanu kārtā.

Ja vēlēšanās 10.aprīlī neviens kandidāts neiegūs vismaz 50% un vēl vienu balsi, tad jūnijā tiks rīkota prezidenta vēlēšanu otrā kārta.

Keiko Fuhimori tuvākie kandidāti ir divi ideoloģiskie pretinieki Veronika Mendosa un Pedro Pablo Kučinskis, kas cīnīsies par miljoniem vēl neizlēmušo vēlētāju atbalstu.

"Es mainu savas domas katru pusstundu," atzina 39 gadus vecais apsargs Fēliks Kastillo, kas ir viens no aptuveni 40% vēlētāju, kuri vēl nav izlēmuši, kā balsot.

Vēlēšanās par prezidenta krēslu sacentīsies desmit kandidāti.

Vēl septiņi politiķi pēdējā brīdī labprātīgi izstājās no vēlēšanu cīņas, bet diviem tika aizliegts kandidēt par partijas noteikumu pārkāpšanu iekšējās vēlēšanās un par naudas dalīšanu priekšvēlēšanu kampaņas laikā.

Ceturtdien publiskotā aptauja liecina, ka par Keiko Fuhimori gatavi balsot 43% vēlētāju, par Mendosu - 18,5%, bet par Kučinski - 18%.

35 gadus vecā kreisā spārna politiķe Mendosa solījusi ievēlēšanas gadījumā radikāli mainīt brīvā tirgus ekonomikas modeli, kas Peru valdījis pēdējo ceturtdaļgadsimtu.

Viņa vēlas palielināt izdevumus, nodokļus un ieviest stingrākus noteikumus globālajiem kalnrūpniecības uzņēmumiem, kuriem, pēc viņas domām, Peru ir pārāk liela brīvība.

Prognozes liecina, ka Peru šogad kļūs par otru lielāko vara piegādātāju pasaulē aiz kaimiņvalsts Čīles.

Bijušais Pasaules Bankas ekonomists Kučinskis savukārt aizstāvējis kalnrūpniecības sektoru un solījis piesaistīt privātās investīcijas infrastruktūras attīstīšanai, lai sekmētu ekonomisko izaugsmi.

Keiko Fuhimori tikmēr ir ļoti pretrunīgi vērtēta politiķe, par ko jāpatiecas viņas tēvam, kas pašlaik izcieš 25 gadu cietumsodu par korupciju un cilvēktiesību pārkāpumiem.

Desmitiem tūkstoši cilvēku otrdien izgāja Limas ielās, lai protestētu pret Keiko Fuhimori kandidatūru.

Tie bija lielākie protesti, kādi Limā notikuši kopš 2000. gada demonstrācijām pret Alberto Fuhimori, kurš bija Peru prezidents no 1990. līdz 2000. gadam.

Eksprezidentu Fuhimori, kuram ir arī Japānas pilsonība, īpaša tiesa Limā 2009. gada aprīlī atzina par vainīgu noziegumos pret cilvēci, kurus izdarījusi armijas nāves vienība viņa varas laikā, un piesprieda viņam 25 gadu cietumsodu. Viņš ir atzīts par vainīgu arī svešas naudas izšķiešanā un kukuļņemšanā.

Fuhimori prezidentūras laikā Peru cīnījās pret kreiso teroristu grupējumiem "Tupaka Amaru Revolucionārā kustība" un "Mirdzošā taka". Fuhimori 2000.gadā aizbēga no Peru uz Japānu korupcijas skandāla dēļ un nosūtīja atlūgumu pa faksu no Tokijas.

Fuhimori piecus gadus dzīvoja trimdā Japānā, no kurienes cēlušies viņa senči, līdz 2005. gada novembrī viņš negaidīti ieradās Čīlē un tika apcietināts pēc Peru prasības viņu izdot.

Apcietinājumā Čīlē Fuhimori pavadīja sešus mēnešus, līdz viņu pret drošības naudu atbrīvoja Augstākā tiesa ar nosacījumu, ka viņš nedrīkst atstāt Čīli. Čīles tiesa 2007. gada 8. jūnijā pēc Peru valdības lūguma noteica viņam mājas arestu. 2007. gada 22. septembrī Čīle izdeva Fuhimori Peru.

Fuhimori bērni bija lūguši prezidentam Umalam atlikt viņa cietumsoda izciešanu veselības stāvokļa dēļ, bet Umala 2013. gadā šo lūgumu noraidīja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!