Cilvēku masveida bēgšana no asinsizliešanas Irākā ir palielinājusi bēgļu skaitu visā pasaulē līdz gandrīz 14 miljoniem, teikts trešdien Vašingtonā publiskotajā ASV Bēgļu lietu un imigrācijas komitejas ziņojumā.
2006.gadā pasaulē bija aptuveni 13,9 miljoni bēgļu, no kuriem 789 000 bija atstājuši Irāku, lai meklētu patvērumu kaimiņvalstīs Sīrijā un Jordānijā, teikts komitejas paziņojumā presei. Tajā nosodīta ASV prezidenta Džordža Buša administrācijas necenšanās iejaukties šajā krīzē.

"Skaidri redzams, ka trūkst vadības vai politiskās gribas pārvarēt administratīvos šķēršļus," teica komitejas prezidente Lavīnija Laimona.

Kopš oktobra ASV uzņēmušas tikai aptuveni 113 bēgļu no Irākas un nav apliecinājušas gatavību palīdzēt Sīrijai un Jordānijai tikt galā ar cilvēku pieplūdumu, viņa teica.

Komiteja arī nosodījusi faktu, ka divas trešdaļas no pasaules bēgļiem ir spiesti dzīvot nometnēs un tiek turēti tajās gadiem ilgi bezdarbībā un atkarībā tikai tāpēc vien, ka viņi tikuši "vajāti", viņa piebilda.

Saskaņā ar ANO konvencijām bēgļiem ir tiesības strādāt, apmeklēt skolu, konsultēties ar tiesnesi un brīvi pārvietoties.

Komiteja sadalījusi valstis četrās kategorijās no A (vislabākās) līdz F (vissliktākās) pēc izturēšanās pret bēgļiem un viņu uzņemšanas.

Kanāda un Benina ir vienīgās valstis, kas ierindotas A vai B kategorijā, bet Krievija un Tanzānija visos rādītājos ieguvušas F kategoriju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!