Foto: stock.xchng
Skolēni Eiropā smēķē un lieto alkoholu mazāk nekā viņu priekšgājēji, bet narkotiku lietošana joprojām ir ļoti izplatīta, liecina otrdien publiskots jauns pētījums.

"Smēķēšanai un dzeršanai 15 un 16 gadus vecu skolēnu vidū ir tendence samazināties, bet pastāv bažas par problēmām, ko rada jaunas narkotikas un jaunas atkarības," teikts pētījumā, ko veicis Eiropas Narkotiku un narkomānijas uzraudzības centrs (EMCDDA).

Pētījumā konstatētas pozitīvas izmaiņas, kas attiecas uz smēķēšanu pusaudžu vidū.

Vairāk nekā puse aptaujāto sacīja, ka nekad nav smēķējuši, bet nepilna ceturtā daļa sacīja, ka ir smēķētāji, secināts sestajā "Eiropas skolu aptaujas projektā par alkoholu un citām narkotiskām vielām" (ESPAD). Pētījuma ietvaros tika aptaujāti vairāk nekā 96 000 skolēnu visā Eiropā.

Regulāra smēķēšana vairāk izplatīta zēnu vidū, bet, salīdzinot ar pirmo šādu pētījumu pirms 20 gadiem, plaisa dzimumu starpā ir samazinājusies.

Samazinājusies arī alkohola lietošana nepilngadīgo vidū, tomēr tā joprojām vērtējama kā augsta. 81% aptaujāto atzina, ka ir dzēruši alkoholu. 1995.gadā šādi atbildēja 89% aptaujāto.

Pētījumā norādīts, ka bažas rada smaga epizodiska dzeršana.

18% aptaujāto skolēnu atzina, ka vismaz vienreiz pamēģinājuši narkotiskas vielas. Salīdzinot ar 2003.gadu, šajā ziņā situācija nav daudz mainījusies, secināts pētījumā. Tomēr aplūkojot situāciju atsevišķās valstīs, redzamas lielas atšķirības.

Čehijā 37% aptaujāto sacīja, ka vismaz reizi ir pamēģinājuši narkotikas.

Savukārt Albānijā, Kiprā, Somijā, Islandē, Norvēģijā, Zviedrijā un Ukrainā šāda pieredze bijusi 10% aptaujāto vai mazāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!