Foto: Reuters/Scanpix
Desmiti tūkstoši jauniešu, kuri augustā sākumā sarīkoja masu grautiņus Londonā un citās lielajās valsts pilsētās kā galveno motīvu savai rīcībai minējuši neapmierinātību ar policijas attieksmi, liecina Londonas Ekonomikas skolas veiktais pētījums, pirmdien vēsta laikraksts "The Guardian".

Aptaujāti tika 270 grautiņu dalībnieki no Londonas, Birmingemas, Liverpūles, Notingemas, Mančestras un Salfordas. Pētījuma autori arī analizējuši vairāk kā 2,5 miljonus paziņojumus "Twitter" tīklā.

Noskaidrots - daudzi nemieru dalībnieki atzinuši - viņu rīcību ietekmēja iespēja - par velti iegūt dārgas veikalu preces, taču visbiežāk par motīvu minēta sociālā netaisnība. Daudzi aptaujātie pauduši neapmierinātību ar veidu kā policisti komunicē ar sabiedrību.

Atklājies arī, ka tikusi pārspīlēta sociālo tīklu loma grautiņu organizācijā. Nekārtību dalībnieki vairāk izmantojuši bezmaksas īsziņu apmaiņas iespēju, ko atbalstīja, piemēram, viedtelefoni "Black Berry".

Jau ziņots, ka pēc nemieriem, kas no 7. augusta līdz 11. augustam notika Lielbritānijā, tika aizturēti un tiesāti vairāki tūkstoši cilvēku.  Vispirms nekārtības izcēlās Londonas Totenemas rajonā, kur 4. augustā apšaudē ar policiju gāja bojā kāds 29 gadus vecs vīrietis . Mierīga protesta demonstrācija pie vietējā policijas iecirkņa pagājušajā sestdienā 6. augustā noslēdzās ar grautiņiem, veikalu izlaupīšanu un ēku dedzināšanu.

Nākamajās dienās tas, ko varas iestādēs nodēvēja par "kopētu kriminālo aktivitāti", pārsviedās uz citiem Londonas rajoniem un tad arī uz citām pilsētām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!