Šogad dabas katastrofas vidēji prasījušas vismazāk upuru pēdējo 10 gadu laikā, liecina starptautiskā pārapdrošināšanas uzņēmuma "Munich Re" apkopotie dati.

Tomēr kopējais katastrofu skaits - 850 - šogad pārsniedzis vidējo rādītāju, kas iegūts, salīdzinot datus kopš 1950.gada.

Savā ikgadējā ziņojumā par dabas katastrofu radītajiem zaudējumiem uzņēmums norāda, ka šogad nodarīti mazāki postījumi, kas skaidrojams gan ar plaša apmēra stihiju skaita samazināšanos, gan ar neierasti saudzīgo viesuļvētru sezonu Atlantijas okeāna ziemeļdaļā.

Pēc "Munich Re" aplēsēm, šogad dabas stihijas prasījušas aptuveni 10 000 cilvēku dzīvības, kas ir ievērojami mazāk nekā vidēji pēdējo desmit gadu laikā - 75 000.

Arī naudas izteiksmē 2009.gads nesis mazākus zaudējumus nekā vidēji pēdējā desmitgadē, secināts pētījumā.

Šogad radītie postījumi mērāmi 50 miljardos dolāru (24,40 miljardos latu), bet apdrošinātie zaudējumu sasniedza 22 miljardus dolāru.

Salīdzinājumam, pērn kopējie zaudējumi sasniedza aptuveni 200 miljardus dolāru, bet apdrošinātie zaudējumi - 50 miljardus.

Pēc uzņēmuma aprēķiniem šā gadsimta pirmajā desmitgadē vidēji zaudējumi sasniedza attiecīgi 115 un 36 miljardus dolāru gadā.

Taču, neskatoties uz pozitīvo statistiku, uzņēmuma eksperts Pēters Hēpe brīdina, ka "ar klimatu saistīto katastrofu skaits turpina pieaugt".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!