14.Starptautiskajā AIDS konferencē Barselonā otrdien tika nolasīts ziņojums par jaunu eksperimentālu HIV terapijas medikamentu, kas devis daudzsološus rezultātus divos plašos izmēģinājumos un devis jaunas cerības tūkstošiem pacientu, kas inficējušies ar tādām HIV vīrusa formām, kurām izstrādājusies pretestība pret līdzšinējiem medikamentiem.
Šis medikaments - T-20 jeb enfuvirtīds - pieder pie jaunas zāļu grupas un atšķirībā no līdz šim lietotajiem HIV pretlīdzekļiem, kas noārda vīrusa fermentus, jaunās zāles bloķē tā iekļūšanu cilvēka organisma šūnās. Tiem pacientiem, kas to lietojuši kombinācijā ar standartmedikamentiem, tas samazinājis HIV līmeni asinīs vismaz divas reizes biežāk nekā pacientiem, kas tika ārstēti vienīgi ar standartmedikamentiem.

Pētnieki, kas izmēģināja jauno līdzekli 112 slimnīcās ASV, Eiropā, Austrālijā un Dienvidamerikā, atzinuši, ka tā iedarbīgums pārsniedzis viņu cerības. Noteikts, ka T-20 kombinācija palielina arī balto asinsķermenīšu skaitu, kuras HIV vīruss iznīcina.

Ziņas par jauno medikamentu apsveikuši AIDS eksperti, kas jau ilgu laiku aicina farmācijas kompānijas izstrādāt jaunus ārstniecības līdzekļus, lai palīdzētu glābt dzīvības daudziem tūkstošiem pacientu, kas inficējušies ar rezistento HIV paveidu.

Ja T-20 tiks patentēts, tā būs jau piektā medikamentu grupa, kas apstiprināta standartlietošanai. Tas būtiski paplašinās mediķu izvēles iespējas, ļaujot palielināt lietojamo medikamentu kombināciju skaitu, kas šobrīd pārsniedz simtu.

Tomēr jāņem vērā, ka T-20 izmēģināšana ilgusi 24 nedēļas, tāpēc šobrīd vēl nevar spriest par šo zāļu priekšrocībām un iespējamo risku ilgākā laikā. Kā uzsver AIDS eksperti, ja ārstēšana ar šo medikamentu ir sākta, tā jāturpina visu mūžu.

Pētnieki pieļauj iespēju, ka vīrusam var izveidoties pretestība arī pret šo līdzekli.

T-20 ir sintētiskas zāles, ko izstrādājušas kompānijas "Trimeris" un "Roche". Kā preses konferencē izteicās "Roche" pārstāvis Deivids Redijs, tas ir kompleksākais medikaments, kas jebkad ražots.

Lielākā daļa abu izmēģinājumu dalībnieku septiņu gadu laikā izmēģinājuši 12 dažādus medikamentus.

T-20 ir neērts tādā ziņā, ka tas jāinjicē zem ādas divas reizes dienā apmēram tāpat, kā diabētiķi uzņem insulīnu. Tomēr eksperti cer, ka farmācijas rūpniecība izstrādās tādus šīs jaunākās grupas medikamentus, kurus varēs lietot pilulās.

Tiesa gan, kamēr tas nav noticis, šo zāļu injicēšana dažās trešās pasaules valstīs var sagādāt problēmas.

Daudziem izmēģinājuma dalībniekiem bija vērojama jūtīga ādas reakcija injekcijas vietā, bet tikai trīs procenti šī iemesla dēļ izstājās no pētījuma. Vairākiem medikamenta lietotājiem tika novērots nespēks, bezmiegs un perifēriskās nervu sistēmas darbības traucējumi.

Iedarbīgu medikamentu kombināciju lietošana HIV terapijā, kas kļuva iespējama 1996.gadā, ļāva tūkstošiem ar šo vīrusu inficētu cilvēku atgriezties darbā un dzīvot normālāku dzīvi.

Taču zāles nepalīdzēja tūkstošiem citu vīrusa nēsātāju, kas nespēja ievērot pienācīgo režīmu. Vēl tūkstošos citu gadījumu vīrusam izstrādājās pretestība pret lietotajiem medikamentiem, lai gan pacienti režīmu nepārkāpa.

T-20 izmēģinājumos, par ko ziņots Barselonas konferencē, netika izvirzīts mērķis noteikt, kā un kad šīs zāles lietojamas. Ja tās tiks patentētas, par lietošanas noteikumiem būs jāspriež mediķiem.

"Roche" pārstāvis paudis cerību saražot pietiekami daudz jaunā medikamenta, lai tā lietošanu varētu paplašināt jau šogad.

Šīs Šveices kompānijas pētnieki Barselonā ziņojuši par vēl vienu eksperimentālu pētījumu, kurā tiek kombinēts šīs firmas medikaments sankvinavirs no iepriekšējās HIV pretlīdzekļu grupas ar ASV kompānijas "Abbott Laboratories" medikamentu "Kaletra". Tas devis labus rezultātus pat smagos HIV gadījumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!