Foto: AFP/Scanpix

Piektās pakāpes tropiskais ciklons "Pems", kurš šobrīd pieņemas spēkā, jau kļuvis par pēdējo gadu spēcīgāko vētru Klusajā okeānā. Tas strauji virzās niecīgās salu valsts Vanuatu virzienā, kā arī dosies tuvu garām tās galvaspilsētai Vilai, ziņo CNN.

Vētras vēja ātrums sasniedzot 260km/h jeb 72 metru sekundē lielu ātrumu. Šādas pakāpes vētras parasti izraisa spēcīgas lietusgāzes, plūdus un zemes nogruvumus. Ūdens līmenis salās varētu celties līdz pat pusmetram. Vairākās valsts daļās izsludināta evakuācija.

Vētra savu lielāko intensitāti sasniegšot tuvāko 12 līdz 24 stundu laikā, dodoties uz dienvidiem. Galvaspilsētai, kura atrodas piekrastē, tā vistuvāk atradīšoties piektdienas pēcpusdienā.

Vanuatu sastāv no 83 salīdzinoši mazām saliņām, kurās bieži ir vāji attīstīta infrastruktūra, bet tradicionāli no niedrēm un skārda plāksnēm būvētās ēkas nespēj izturēt lielākas vētras.

UNICEF brīdinājis, ka situācija var būt bīstama, jo valstī trūkst arī centru, kuros slēpties un sniegt palīdzību cietušajiem. Uz daudzām salām izturīgākās ēkas ir betona baznīcas, bet uz vairākām nav pat tādu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!