Foto: AFP/Scanpix/LETA
Kāda 90 gadus veca Ziemeļīrijas iedzīvotāja kā pirmā pasaulē saņēmusi ASV farmācijas giganta "Pfizer" un Vācijas kompānijas "BioNTech" ražoto Covid-19 vakcīnu, vēsta britu raidsabiedrība BBC.

Līdz šim tā tika izmantota tikai izmēģinājuma fāzēs.

Margareta Kīnana no Enesskilenas Koventrijas slimnīcā sacīja, ka jūtas ļoti priviliģēta saņemt pirmo poti. Viņai nākamnedēļ apritēs 91 gads, tāpēc pēc procedūras sacīja, ka tā bijusi "labākā iespējamā savlaicīgā dzimšanas dienas dāvana".

Britu regulators MHRA iepriekš norādīja, ka vakcīnai ir 95% efektivitāte un vakcinācija prioritārajām riska grupām varētu sākties jau pirmajās dienās pēc vakcīnas laišanas apgrozībā. Prioritārās grupas Lielbritānijā ir cilvēki vecumā virs 80 gadiem, kā arī medicīnas personāls.

Lielbritānija ir pirmā valsts pasaulē, kas sākusi izmantot "Pfizer" un "BioNTech" vakcīnu.

Saskaņā ar oficiālajiem datiem Lielbritānijā pēc inficēšanās ar jauno koronavīrusu miruši vairāk nekā 60 000 cilvēku.

Lielbritānija jau nodrošinājusi 800 000 vakcīnas devu, ar ko sākt vakcinēšanas kampaņu, un pasūtījusi kopumā 40 miljonus devu, ar ko pietiktu 20 miljonu cilvēku vakcinēšanai.

Jau ziņots, ka Lielbritānijas Nacionālais veselības dienests otrdien sāk programmu iedzīvotāju vakcinēšanai pret jauno koronavīrusu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!