Foto: EPA/LETA
Situācija ap Ungārijas alumīnija rūpnīcas rezervuāru, kas satur toksiskus dubļus un kura ziemeļu sienā parādījušās jaunas plaisas, nav pasliktinājusies, pirmdien informē eksperti.

Ungārijas Nacionālais katastrofu vadības direktorāts vēsta, ka pēdējo 24 stundu laikā veiktie mērījumi nenorāda uz rezervuāra ziemeļu sienā esošo plaisu paplašināšanos. Taču eksperti brīdina, ka siena varētu pilnībā sabrukt.

Vienlaikus izskanējuši arī sabiedrības veselības aizsardzības iestāžu brīdinājumi vietējiem iedzīvotājiem, kā arī glābējiem, ka sarkano dubļu putekļu koncentrācija gaisā pārsniedz pieļaujamo normu un tādēļ būtu jānēsā aizsargmaskas.

Kā jau vēstīts, svētdien brīvprātīgie un glābēji aktīvi turpināja darbu pie jauna dambja būvniecības netālu no ķimikāliju rūpnīcas Ungārijas rietumu daļā, lai nepieļautu atkārtotu toksisko dubļu noplūdi.

Tāpat norit darbi pie alumīnija rūpnīcas rezervuāra, no kura pagājušajā pirmdienā izplūda vairākas tonnas toksisko dubļu un kurā parādījusies jauna plaisa.

Reaģējot uz jaunas toksisko dubļu noplūdes draudiem, no blakus esošās Kolontaras un citiem tuvējiem ciematiem sestdien evakuēti ap 1000 cilvēku.

Ekoloģiskā katastrofa, kas apdraud Donavas baseina ekosistēmu, jau prasījusi septiņu cilvēku dzīvību.

Jau ziņots, ka pagājušās pirmdienas pēcpusdienā, sabrūkot Ajkas apkaimes rezervuāram ar alumīnija ieguves blakusproduktiem, trīs tuvējos ciemus pārpludināja 1,1 miljons kubikmetru toksisku dubļu. Piesārņojums nonāca 40 kvadrātkilometru lielā platībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!