Foto: EPA/Scanpix/LETA

Polijas prezidents Andžejs Duda pēc tikšanās ar Turcijas līderi Radžepu Tajipu Erdoganu parakstījis līgumu par kaujas dronu iegādi no turkiem, vēsta "Ahval".

"Mēs esam priecīgi dalīties pieredzē, spējās un iespējās ar savu NATO sabiedroto," izteicies Erdogans, kurš vizītes laikā uzsvēris, ka Turcija ir starp trim četrām labākajām efektīvus dronus ražojošajām valstīm pasaulē.

Polija līdz ar 24 dronu "Bayraktar TB-2" iegādi kļūs par pirmo NATO sabiedroto, kuras rīcībā ir Turcijas droni. Polijas iegādātie "Bayraktar TB-2" būs aprīkoti ar prettanku raķetēm. Kaujās pārbaudītie droni līdz šim nonākuši Katarā, Ukrainā un ANO atbalstītās Lībijas valdību atbalstošo spēku rīcībā, un interesi par iegādi izteikušas arī Pakistāna un Kazahstāna, vēsta medijs. Tāpat pretēji ieroču daļu pārdošanas līguma noteikumiem (jo daļa dronu tehnoloģiju izgatavotas Kanādā) tos izmantoja Azerbaidžāna karā ar Armēniju, kā dēļ Kanāda apturējusi ieroču un to daļu piegādi Turcijai.

Duda Turciju tikšanās laikā dēvējis par tās spēcīgāko sabiedroto reģionā. Viņš arī norādījis, ka Turcijas prezidents bijis pozitīvs attiecībā uz iespējamu Turcijas dalību trīspusējā dialogā ar Rumāniju tā dēvētās "Bukarestes deviņnieka drošības grupas ietvaros. Grupa veidota kā īpaša NATO dalībvalstu austrumu alianse reaģējot uz Krievijas radītajiem draudiem.

Erdogans arī solījis drīz nodrošināt NATO Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas misiju ar turku "F-16" vienībām.

Cita starpā Duda Turcijā apmeklēja arī lielo Incirklas Gaisa spēka bāzi, kur līdz ar citu valstu militārajām vienībām nesen bāzējās arī poļi, kā arī Stambulā bāzēto Grieķu Pareizticīgās baznīcas patriarhātu un Poloņezkoju - ciemu, kuru pēc 1830. gada sacelšanās izveidoja trimdā uz Osmaņu impēriju aizbēgušie poļi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!