Polijas labējās Likuma un taisnīguma partijas (PiS) valdība otrdien nolēma paturēt poļu karavīrus Irākā līdz 2006.gada beigām, paziņoja premjerministrs Kazimežs Marcinkēvičs.
"Valdība nolēma lūgt prezidentu pagarināt poļu militāro spēku misiju Irākā no 2006.gada 1.janvāra līdz 2006.gada 31.decembrim," preses konferencē pavēstīja Marcinkēvičs.

"Tas bija ļoti grūts lēmums, bet mēs ņēmām vērā faktu, ka ANO mandāts stabilizācijas spēkiem Irākā ir pagarināts uz visu 2006.gadu, un, otrkārt, Irākas amatpersonas mums ir lūgušas palikt," sacīja premjers.

Tomēr tiek plānots līdz martam Polijas kontingentu samazināt no pašreizējiem 1450 karavīriem līdz 900 kareivju.

Polijas aizsardzības ministra vietnieks Staņislavs Kožejs sacīja, ka Polijas spēki vairāk pievērsīsies irākiešu drošības spēku apmācīšanai.

Gaidāms, ka Polijas prezidents Lehs Kačiņskis, kurš, tāpat kā premjerministrs un lielākā daļa kabineta ministru, ir no PiS partijas, vēl šonedēļ apstiprinās valdības lēmumu pagarināt spēku mandātu.

Polijai Irākā pašlaik ir piektais lielākais kontingents aiz ASV, Lielbritānijas, Dienvidkorejas un Itālijas.

Polija ir viena no Vašingtonas ciešākajām militārajām sabiedrotajām Eiropā, taču iepriekšējā kreiso administrācija, kas zaudēja varu pēc septembra vēlēšanām, gatavojās izvest poļu karavīrus no Irākas nākamā gada sākumā.

Polijas Likuma un taisnīguma partija ir vienīgā partija, kura atbalsta militārās klātbūtnes saglabāšanu Irākā, kam iebilst visas pārējās lielās partijas.

Sabiedrības domas aptaujas liecina, ka lielākā daļa poļu neatbalsta militāro misiju Irākā.

Marcinkēvičs jau pagājušajā nedēļā Bagdādē paziņoja, ka Irākas militārajam resoram vajadzīgs vēl viens gads, lai pilnībā uzņemtos atbildību par drošību valsts centrālās zonas dienvidos, kas pagaidām ir Polijas karaspēka kontingenta pārziņā.

Valdības izdevumu plānā 2006.gadam paredzēta 131 miljona zlotu (23,9 miljonu latu) rezerve Polijas karaspēka kontingenta uzturēšanai Irākā.

Laikraksts "Rzeczpospolita" pagājušajā nedēļā ziņoja, ka Irākas varas iestādes varētu iznomāt Polijai daļu naftas atradņu, ko sagaida Polijas līderi, kuri neslēpj savu vēlmi iegūt tiešu piekļuvi jēlnaftas rezervēm.

Pagājušajā nedēļā Marcinkēvičs Bagdādē tikās ar Irākas prezidentu Džalalu Talabani un premjerministru Ibrahimu Džaafari. Irākas premjerministrs brīdināja par iespējamo "drošības vakuumu", kas rastos, ja ārvalstu karaspēks tiktu izvests priekšlaikus.

Pašlaik Irākā atrodas aptuveni 165 000 kareivju no 24 valstīm, ieskaitot 136 Latvijas karavīrus.

Kā jau ziņots, otrdien savu spēku izvešanu pabeidza Bulgārija un Ukraina, kas ietilpa Polijas komandētajos starptautiskajos spēkos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!