Tūkstošiem protestētāju trešdien bija devušies Polijas galvaspilsētas Varšavas ielās, lai pieprasītu pilnīgi aizliegt abortu veikšanu, pat ja bērns ieņemts izvarošanas vai asinsgrēka gadījumos, raksta BBC.
Aptuveni trīs tūkstoši cilvēku, kas piedalījās demonstrācijā, uzskata, ka aborts nav pieļaujams pat gadījumos, ja grūtniecība apdraud topošās māmiņas dzīvību. Citur pilsētā notika demonstrācija par aborta atļaušanu, taču šajā demonstrācijā piedalījās tikai aptuveni tūkstotis cilvēku.

Pagājušajā nedēļā kādai polietei Eiropas Cilvēktiesību tiesa ļāva saņemt kompensāciju, jo pēc aizlieguma veikt abortu viņa gandrīz pilnībā zaudēja redzi. Protesta akciju neilgi pēc šī tiesas lēmuma pasludināšanas sarīkoja Polijas ģimeņu līga, kas ir galēji labā spārna organizācija. Līga un katoļu organizācijas pieprasa valdībai pārsūdzēt tiesas lēmumu.

Polijā, kur galvenokārt valda katoļticība, jau tagad ir vieni no stingrākajiem likumiem attiecībā uz abortiem – grūtniecības pārtraukšana var tikt veikta līdz 12.nedēļai gadījumā, ja grūtniecība rada draudus mātes dzīvībai, vai arī gadījumā, ja bērns ieņemts izvarošanas vai asinsgrēka laikā.

Polijas sieviešu tiesību aizstāvības grupas aprēķinājušas, ka ik gadu tiek veikti tikai aptuveni 200 legāli aborti, un pārējos abortus slepus veic pagrīdes dakteri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!