Foto: Reuters/Scanpix

Polija plāno izveidot brīvdabas muzeju, kurā tiks izvietoti Sarkanās armijas pieminekļi, kas visā valsts teritorijā tiek nojaukti un pārvietoti.

Brīvdabas muzejs tiks izveidots valsts ziemeļrietumu pilsētā Borne Sulinovo. Šajā pilsētā komunistu varas laikā atradās slepena padomju armijas bāze.

Lēmumu pārvietot pieminekļus uz jauno vietu pieņēma Polijas Nacionālās atmiņas institūts. Institūta direktora vietnieks Pavels Ukelskis preses konferencē norādīja, ka Borne Sulinovo ir vēsturiski simboliska vieta šāda muzeja izveidei.

Viņš norādīja, ka uz jauno muzeju varētu pārvietot 229 pieminekļus, kas izveidoti "pateicībā" Sarkanajai armijai. Ukelskis piebilda, ka lēmums par pieminekļu pārvietošanu pieņemts, nekonsultējoties ar Krieviju.

"Polijas sabiedriskā telpa ir Polijas suverenitātes elements, un ar to saistītie lēmumi nav jāapspriež ne ar vienu mūsu kaimiņu," uzsvēra Ukelskis, "ir Polijas-Krievijas vienošanās par kapsētu un piemiņas vietu saglabāšanu, bet tas neattiecas uz simboliskajiem "pateicības pieminekļiem".

Sākotnējie plāni paredz, ka brīvdabas muzejs tiks atvērts nākamā gada 17. septembrī, kas ir datums, kad Padomju Savienība 1939. gadā iebruka Polijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!