Polijas centrālās bankas prezidents Lešeks Balcerovičs otrdien paziņoja, ka valdošās koalīcijas "populistiskā darbība" rada nopietnus draudus valsts demokrātiskajai iekārtai.
Balcerovičs ar šo paziņojumu nācis klajā pēc tam, kad valdošā konservatīvā partija "Likums un taisnīgums" (PiS) ar tās vadītajā koalīcijā ietilpstošās populistiskās zemnieku partijas "Samoobrona" ("Pašaizsardzība") un katoliski nacionālistiskā Polijas Ģimeņu līgas (LPR) atbalstu izveidoja parlamentāro komisiju, lai izmeklētu lielāko Polijas banku privatizāciju pēc komunistiskā režīma sabrukumu 1989.gadā.

Konservatīvie ieteikuši aizdomas, ka banku privatizācija saistīta ar korupciju un bijusi pretrunā ar Polijas nacionālajām interesēm, bet daži PiS locekļi izteikušies, ka Belcerovičs tajā spēlējis ievērojamu lomu.

"Koalīcijas partneru vidū pastāv konkurence par to, kurš būs lielāks populists," intervijā sabiedriskajam radio norādīja Balcerovičs.

"Demokrātija var deģenerēties, un cilvēki no tās var novērsties... Un tad mums būs demokrātija bez vēlētājiem," norādīja centrālās bankas prezidents.

PiS pagājušajā gadā uzvarēja vēlēšanās, pamatojoties uz solījumiem atbrīvot valsti no neformālā tīkla, kuru veidojot uzņēmēji, politiķi un slepenie dienesti, kas esot negodīgi iedzīvojušies, izmantojot pāreju uz tirgus ekonomiku.

Viņuprāt, valstij ir jāspēlē būtiskāka loma ekonomikā, lai pasargātu no šī tīkla ietekmes.

Aizvien lielākā nacionālistiskā retorika Polijas politikā un arvien aktīvākie uzbrukumi Balcerovičam izsaukusi kritiku gan no Briseles, gan Eiropas Centrālās bankas puses.

"Tas ir tas pats, kas notiek Irānā," citā intervijā privātajai radiostacijai "Tok FM" izteicās Balcerovičs. "Esmu šokēts par līdz šim Polijā sasniegtā graušanas mērogiem."

"Mums darīšana ar cilvēkiem, kas bez sirdsapziņas pārmetumiem, taisa politiku uz Polijas rēķina," uzsvēra bankas prezidents.

Tikmēr LRP ierosinājusi pieņemt likumu, kas ļautu veikt nelikumīgi pārdoto uzņēmumu renacionalizāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!