Polijas lielākā opozīcijas partija otrdien paziņoja, ka ierosinās neuzticības balsojumus par visiem premjerministra Jaroslava Kačiņska valdības ministriem, tādējādi cenšoties viņu piespiest izsludināt ārkārtas vēlēšanas.
"Tas ir vienīgais veids, kā panākt pirmstermiņa vēlēšanas," preses konferencē paziņoja Pilsoniskās platformas (PO) līderis Donalds Tusks.

Saskaņā ar Polijas konstitūciju vienīgā iespēja ar vienu balsojumu panākt premjerministra un visas valdības demisiju ir tādas alternatīvas koalīcijas izveidošana, kas spējīga nodrošināt parlamentāro vairākumu.

Tusks norādīja, ka viņa partija, ņemot vērā pašreizējo parlamenta sastāvu, nespēj izveidot šādu koalīciju.

Kā ziņots, premjerministrs Jaroslavs Kačiņskis pirmdienas vakarā atbrīvoja no amata savu vietnieku Andžeju Leperu, un viņa vadītā kreisi populistiskās partijas "Samoobrona" ("Pašaizsardzība") paziņoja, ka pamet valdošo koalīciju.

Kačiņskis sacīja, ka Lepers, kurš ieņēma arī lauksaimniecības ministra amatu, tiek saistīts ar lielu kukuļņemšanas skandālu.

Kačiņskis pēc koalīcijas sabrukuma atzina, ka valstī varētu notikt pirmstermiņa vēlēšanas.

"Ja mēs neatradīsim pārliecinošu vairākumu, tas varētu nozīmēt pirmstermiņa vēlēšanas," žurnālistiem paziņoja premjerministrs. Vēlēšanas varētu notikt rudenī vai nākamā gada sākumā.

Premjers arī norādīja, ka parlamentā drīz sāksies vasaras brīvdienas un līdz ar to nav gaidāms kāds steidzīgs lēmums par vēlēšanām.

Lepers pēc viņa atlaišanas paziņoja, ka viņa partija "Samoobrona" pamet koalīciju un jau otrdien iesniegs prasību izteikt valdībai neuzticību.

Viņš noliedza, ka būtu saistīts ar kukuļošanas skandālu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!