Foto: AP/Scanpix
Polijas nacionālā lidsabiedrību "LOT Polish Airlines" (LOT) neizdzīvos, ja vien neveiks plašu darbinieku atlaišanu, ceturtdien preses konferencē paziņoja Polijas premjerministrs Donalds Tusks, uzsverot, ka valsts jaunu palīdzību grūtībās nonākušajai aviokompānijai sniegt nevarēs.

Tusks norādīja, ka gadījumā, ja LOT "netiks veikta bezkompromisu restrukturizācija", tā pazudīs no aviopārvadājumu tirgus. Premjers uzsvēra, ka restrukturizācijas plāns ir jāīsteno ļoti stingri.

Valdība "kompānijā ieguldījumus vairs neveiks, lai gan tā iepriekšējos gados daudzreiz to lūdza," paziņoja Polijas premjers, uzsverot, ka "tāda politika ir beigusies. Vai nu kompānija pilnībā mainās, vai LOT pazudīs".

Tāpat Tusks atzina, ka LOT privatizācija ir iespējama, bet tā nav obligāts restrukturizācijas rezultāts.

Viņš uzteica jauniecelto LOT ģenerāldirektoru Sebastjanu Mikošu par viņa reputāciju kā stingram sarunu vedējam un cilvēkam, kas nebaidās stāties pretī arodbiedrībām.

Uz jautājumu par iespējamo valdības reakciju uz vairāku Polijas lielāko uzņēmumu paziņojumiem par daudzu darbinieku atlaišanu Tusks atbildēja, ka pirmā gada puse Polijas darba tirgū būs grūta, tomēr "otrā pusgadā tai jābūt ievērojami labākai. Negatīvajām bezdarba līmeņa tendencēm vajadzētu mainīties rudenī".

LOT strādā vairāk nekā 2300 cilvēku.

Mikošs ceturtdien paziņoja, ja kompānija līdz oktobra beigām atteiksies no divu lidmašīnu "Boeing 787 Dreamliner" izmantošanas, bet to vietā reisus apkalpos divas īrētas "Boeing 767" lidmašīnas.

Polijas valdībai pieder 68% LOT akciju. LOT zaudējumi 2011.gadā sasniedza deviņus miljonus latu, kas pamudināja valdību sākt pasākumus nerentablās kompānijas privatizācijai, vēstīja vietējie plašsaziņas līdzekļi.

Par LOT iegādi pērn interesējās Turcijas nacionālā aviokompānija "Turkish Airlines", tomēr tā atteicās no plāniem pēc izvērtējuma analīzes, kurā teikts, ka LOT iegāde dotu pārāk maz "Turkish Airlines" mērķu sasniegšanai.

LOT iekļaujas aviokompāniju tīklā "Star Alliance", kurā ir 27 lidsabiedrības, tostarp "Turkish Airlines".

Par LOT pirkšanas plāniem "Turkish Airlines" paziņoja arī 2010.gada pavasarī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!