Polijas valdība devusi rīkojumu uz laiku slēgt vairākas lielās ēkas, baidoties no nedēļas nogalē notikušās traģēdijas atkārtošanās, pirmdien paziņoja Polijas premjerministrs Kazimežs Marcinkevičs.
Sestdienas vakarā Katovicē, iebrūkot cilvēku pilnas izstāžu halles jumtam, bojā gāja 67 cilvēki.

Ugunsdzēsēji un policija uzskata, ka pirms sešiem gadiem būvētās halles jumts iebruka sniega svara dēļ, taču ēkas līdzīpašnieka un operatora "Expomedia" pārstāvji apgalvoja, ka jumts ticis regulāri tīrīts.

"Mēs vēlamies slēgt visas šādas lielās ēkas, ja uz to jumtiem ir sakrājies liels daudzums sniega. Eksperti strādā, lai noteiktu līmeni, kāds ir drošs," Polijas sabiedriskajā radiostacijā sacīja Marcinkevičs.

Polijas valdība pirmdien sasauca ārkārtas sēdi, lai apstiprinātu jaunas glābšanas procedūru vadlīnijas.

Pagaidām nav zināms, cik daudzas lielās ēkās, pārsvarā izstāžu halles, sporta zāles un tirdzniecības centri ar plakaniem jumtiem, tiks slēgti.

Lielbritānijas tirdzniecības tīklam "Tesco" nācās slēgt vienu savu veikalu Bitomā, kur, tāpat kā Katovicē, pēdējās nedēļas sasnigusi bieza sniega sega.

"Pašlaik viņi tīra sniegu no veikala jumta. Es nezinu, kad tas no jauna atvērsies," sacīja aizvērtā "Tesco" veikala menedžere.

Polijas valdības pārstāvji atzina, ka pēdējo desmit gadu laikā, kad strauji pieaugusi komerciālo ēku būvniecība, Polijā izmantoti ēku dizaini no valstīm ar siltāku klimatu, kā Lielbritānija un Spānija, radot bažas par struktūru drošību, ja uz jumta sakrājas sniegs.

Aculiecinieki stāsta, ka izstāžu zāles 10 000 kvadrātmetru lielais jumts sabruka dažu sekunžu laikā, nedodot ēkā esošajiem aptuveni 500 cilvēkiem iespēju izbēgt.

Izdzīvojušie stāstīja, ka viņiem ar soliem un ugunsdzēšamajiem aparātiem nācās atlauzt avārijas izejas zālē.

Bojā gājušo skaits pirmdien pieaudzis līdz 67 cilvēkiem, slimnīcā no gūtajiem ievainojumiem nomirstot vienam cilvēkam.

Polijas amatpersonas informēja, ka bojā gājušo vidū ir astoņi ārzemnieki - divi vācieši, viens beļģis, divi slovāki, divi čehi un viens nīderlandietis.

Negadījumā ievainoti aptuveni 140 cilvēki, no kuriem aptuveni 80 vēl joprojām atrodas slimnīcā.

Glābēji uzskata, ka upuru skaits visdrīzāk vēl pieaugs, jo vismaz 15 cilvēki vēl skaitās pazuduši.

"Mēs vēl meklējam 15 cilvēkus, kas, kā tie uzskatīts, atradās izstādē katastrofas brīdī," sacīja policijas pārstāvis Andžejs Gaska. "Mēs arī cenšamies noskaidrot īpašniekus aptuveni 20 automašīnām, kas novietotas pie izstāžu zāles un pēc kurām neviens nav ieradies," viņš piebilda.

Glābēji vēl joprojām atrodas notikumu vietā, taču nav iespējams, ka kāds būtu izdzīvojis divas diennaktis pēc negadījuma, turklāt gaisa temperatūra reģionā naktī sasniedz mīnus 15 grādus pēc Celsija skalas.

Pēdējais dzīvs palikušais katastrofas upuris tika izvilkts no metāla konstrukciju lūžņiem sestdien vēlu vakarā.

"Glābēju suņi, kas apmācīti atrast vēl dzīvos cilvēkus, notikumu vietu pameta trijos naktī. Pašlaik mēs gaidām suni, kas ir apmācīts meklēt līķus," sacīja ugunsdzēsēju pārstāvis.

Polijā līdz trešdienai izsludinātas sēras.

Avārijas brīdī izstāžu zālē bija atvērta pasta baložu izstāde "Baloži 2006". Baložu turēšana ir reģiona ogļraču iecienīts vaļasprieks.

Katovices baložu gadatirgus ir viens no lielākajiem šāda veida pasākumiem Eiropā, kas piesaista baložu audzētājus no visas Polijas un ārvalstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!