Foto: AFP/Scanpix

Reaģējot uz Turcijas referenduma rezultātiem, Vācijas politiķi aicinājuši pārtraukt Eiropas Savienības (ES) sarunas ar Turciju par iestāšanos blokā un atsaukt Vācijas karavīrus no Turcijas gaisa spēku bāzes.

Jau vēstīts, ka atbilstoši provizoriskajiem rezultātiem, ko apstiprinājusi Turcijas Centrālā vēlēšanu komisija (CVK), svētdien notikušajā referendumā uzvarējuši prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana pilnvaru paplašināšanas atbalstītāji.

Reaģējot uz šiem rezultātiem, Vācijā politiķi gan no kancleres Angelas Merkeles pārstāvētā konservatīvā politiskā bloka, gan no sociāldemokrātiem (SPD) un kreiso radikāļu partijas "Die Linke" ("Kreisie") aicināja nekavējoties pārtraukt ES sarunas ar Turciju par iestāšanos blokā.

"Pilntiesīga dalība vairs nevar būt mērķis," paziņoja Merkeles vadīto kristīgo demokrātu Bavārijas meitaspartijas – Kristīgi sociālās savienības (CSU) – vadītājs Manfrēds Vēbers.

Viņš piebilda, ka izredzes uz Turcijas iestāšanos ES ir milzīgi maldi.

"Die Linke" līdere Zāra Vāgenknehta un "zaļo" līderis Džems Ezdemirs aicināja atsaukt Vācijas karavīrus no Indžirlikas gaisa spēku bāzes, no kuras vācu lidmašīnas atbalsta ASV vadīto koalīciju pret teroristu grupējumu "Daesh" ("Islāma valsts").

Turcija pagājušajā gadā uz laiku aizliedza Vācijas politiķiem apmeklēt Indžirlikas bāzi. Aizliegums bija atbilde uz Vācijas parlamenta rezolūciju, kurā armēņu masu slepkavošana Pirmā pasaules kara gados Osmaņu impērijā tika atzīta par genocīdu.

Vāgenknehta un Ezdemirs arī aicināja pārtraukt ieroču piegādes Turcijai.

"Valdība tiek aicināta skaidri paust, kurā pusē tā nostājas: demokrātijas pusē vai Erdogana diktatūras pusē," aģentūrai DPA norādīja Vāgenknehta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!