Foto: AP/Scanpix/LETA

Polijas parlamenta apakšnama spīkers Mareks Kuhčiņskis, kurš izpelnījies pārmetumus par valsts lidmašīnu izmantošanu privātiem mērķiem, ceturtdien paziņoja par atkāpšanos no amata.

"Rīt es grasos iesniegt paziņojumu par atkāpšanos no parlamenta spīkera amata," ar valdošas partijas "Likums un taisnīgums" (PiS) līderi Jaroslavu Kačiņski kopīgajā preses konferencē sacīja spīkers.

Pārmetumi spīkeram sāka skanēt saistībā ar informāciju, ka viņš lidojumiem izmantojis valsts un armijas lidmašīnas, pārsvarā uz savu dzimto Piekarpatu vojevodisti. Kā liecina apakšnama informācija, kopš 2016.gada Kuhčiņskim bijuši vairāk nekā 120 oficiāli lidojumi.

Atbilstoši mediju ziņām politiķim bieži vien līdzi bijuši ģimenes locekļi, kā arī politiķi no viņa partijas, un tas raisījis pārmetumus, ka tikušas pārkāptas drošības normas.

"Vēlētos uzsvērt, ka neesmu pārkāpis likumu, un lielais lidojumu skaits, kuru dēļ izraisījies skandāls, tāds ir tāpēc, ka bijušas daudzas tikšanās ar iedzīvotājiem," skaidroja Kuhčiņskis. "Tomēr, tā kā sabiedrība manu rīcību vērtē negatīvi, esmu nolēmis, ka turpmāk vairs nevarēšu pildīt spīkera pienākumus."

Kuhčiņskis par šo lēmumu paziņojis pēc trešdienas tikšanās ar vadošajiem PiS politiķiem partijas galvenajā mītnē Varšavā. Bija paredzēts, ka piektdien parlaments debatēs par opozīcijas prasību, lai Kuhčiņskis tiek atstādināts no amata.

Pirms nākšanas pie varas 2015.gadā PiS bieži kritizēja iepriekšējo valdību par grezno dzīvesveidu, augstprātību un to, ka tā zaudējusi saikni ar pilsoņu vajadzībām. 13.oktobrī Polijā notiks parlamenta vēlēšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!