Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ziemeļkoreja trešdien, dažas dienas pirms ASV prezidenta Donalda Trampa vizītes Dienvidkorejā, kritizēja ASV valsts sekretāru Maiku Pompeo, pārmetot viņam šķēršļu radīšanu kodolsarunu ceļā.

Process iestrēdzis kopš Trampa un Ziemeļkorejas līdera Kima Čenuna februāra samita, kurā puses nespēja vienoties par to, no kā Ziemeļkorejai būtu jāatsakās apmaiņā pret sankciju mazināšanu. Abām pusēm bijuši minimāli kontakti, bet Tramps jau nedēļas nogalē ieradīsies Seulā uz sarunām ar Dienvidkorejas prezidentu Munu Džēinu.

Ziemeļkorejas Ārlietu ministrijas preses sekretārs trešdien kritizēja Pompeo, sakot, ka valsts sekretāra nesenie izteikumi ir "ekstrēmi naidīgu [pret Phenjanu] vērstu soļu manifestācija". Pompeo šonedēļ žurnālistiem sacīja, ka darba līmeņa sarunu atsākšana ar Ziemeļkoreju kļuvusi par "ļoti reālu iespēju", piebilstot: "Vairāk nekā 80% Ziemeļkorejas ekonomikas pakļauti sankcijām."

ASV valsts sekretārs gan uzreiz izlaboja paša teikto, skaidrojot, ka pārteicies un šis skaitlis attiecas uz Irānai noteikto ASV sankciju ietekmi. Neraugoties uz to, Phenjana Pompeo izteikumus raksturoja kā "pārgalvīgus".

"Ja ASV sankcijas ietekmē vairāk nekā 80% mūsu ekonomikas, kā Pompeo minēja, jautājums ir par to, vai ASV mērķis ir palielināt to līdz 100%," teikts Ārlietu ministrijas paziņojumā, ko izplatījusi Phenjanas oficiālā ziņu aģentūra KCNA.

ASV politikas veidotāju naidīgie izteikumi un soļi traucē augsta līmeņa centieniem aktivizēt iestigušos diplomātiskos centienus, tādējādi ir "sarežģīti" lolot cerības uz "Korejas pussalas denuklearizāciju", piebilda preses sekretārs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!