Portugālē ir atklāta pasaulē lielākā saules enerģijas ražotne, raksta BBC. Enerģiju ģenerējošas saules baterijas pārklāj 60 hektāru platību, un tās atrodas vienā no Eiropas saulainākajām vietām Portugāles dienvidos.
Amatpersonas apgalvo, ka ražotne spēs apgādāt ar elektroenerģiju 8 000 māju. Ražotne ir daļa no Portugāles centieniem samazināt atkarību no ārvalstu enerģijas, kā arī samazināt siltumnīcas efektu radošo gāzu apjomu, kas veicina globālo sasilšanu.

Turklāt šāda ražotne piedāvās jaunas darba vietas Alentejo reģionā, kas atrodas 200 kilometru attālumā dienvidrietumu virzienā no galvaspilsētas Lisabonas. Iepriekš nabadzīgajā reģionā galvenokārt dominēja korķa un olīvu ražošana.

11 megavatu jaudīgajai ražotnei ir 52 000 saules enerģijas moduļu, kas ļaus iegūt 20 gigavatstundas enerģijas gadā. Ja šādu pašu enerģijas daudzumu iegūtu, sadedzinot fosilo kurināmo, atmosfērā nonāktu 30 000 tonnas siltumnīcas efektu radošo gāzu. Portugāles amatpersonas plāno, ka līdz 2010.gadam 45% Portugālei nepieciešamās enerģijas nāks no atjaunojamiem resursiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!