Foto: Itar-Tass/Scanpix
Krievijas vēlētājs, advokāts Aleksandrs Tereščevs iesniedzis Maskavas Tveras rajona tiesā civilprasību par goda un cieņas aizskaršanu pret Krievijas Centrālās vēlēšanu komisijas vadītāju Vladimiru Čurovu, par tiesas preses sekretāres stāstīto vēsta raidsabiedrība BBC.

Tereščevs pieprasa atzīt Čurova izteicienus, kas publicēti žurnālā "Itogi", par viņa godu un cieņu aizskarošiem un prasa piedzīt no CVK vadītāja kompensāciju viena rubļa apmērā.

Čurovs intervijā žurnālam "Itogi" ir teicis: "Niecīgo ļautiņu, kuri apšauba mūsu godīgumu, samaitātā fantāzija mani maz interesē." Tereščevam kā Krievijas pilsonim šī frāze šķitusi aizskaroša.

Tiesas preses sekretāre pastāstīja, ka prasības pieteikums tiesas kancelejā ir piereģistrēts, taču tiesa pagaidām nav izlēmusi, vai prasība ir skatāma.

Intervijā radio "Kommersant FM" Tereščevs paskaidroja, ka piedalījās vēlēšanās, bet to organizācija un godīgums viņam radījušas nopietnas šaubas. Advokāts arī atklāja, ka prasībā arī lūdzis tiesu izsniegt izpildrakstu prezidentam Dmitrijam Medvedevam, "lai viņš kā konstitūcijas garants atlaiž ierēdni, kurš atļaujas paust tādus izteikumus un pārkāpj ne vien konstitūciju, bet arī likumu, kas reglamentē viņa darbību."

Par daudzskaitlīgiem pārkāpumiem Krievijas Valsts domes sestā sasaukuma priekšvēlēšanu kampaņas laikā ziņoja opozīcijas partiju atbalstītāji un starptautiskie novērotāji no Eiropas Padomes. Pēc balsošanas beigām 4.decembrī internetā parādījās desmitiem videofailu, kas liecina par pārkāpumiem dažādos vēlēšanu iecirkņos.

Cilvēku neapmierinātība ar vēlēšanu rezultātiem izraisīja protestu akcijas ielās, un līdz šim lielākā notika 10.decembrī Bolotnajas laukumā Maskavā, kas, pēc dažādām aplēsām, pulcēja no 25 līdz 60 tūkstošiem cilvēku. Viens no galvenajiem mītiņa lozungiem bija aicinājums Čurovam demisionēt. Atcelt vēlēšanu rezultātus un sarīkot jaunas vēlēšanas Krievijas varas iestādes aicināja arī Eiropas Parlaments.

Čurovs un Medvedevs šādas prasības neuzskata par likumīgām, un prezidents arī iestājās par CVK priekšsēdētāju. Pēc vēlēšanām tiekoties ar prezidentu, Čurovs pavēstīja, ka viņa prognoze par dalību vēlēšanās bijusi precīzāka nekā Krievijas desmit vadošajām socioloģisko pētījumu kompānijām, kļūdoties tikai par 0,2%. "Jūs esat gandrīz burvis – tā jūs daži partiju līderi sauc," uz to atbildēja Medvedevs, uz ko Čurovs atbildēja, ka tikai mācoties par burvi, tā citējot slaveno padomju bērnu filmu "Pelnrušķīte", tolaik ziņoja "RIA Novosti".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!