Foto: AFP/Scanpix

Studenti, protestējot pret Bulgārijas premjerministra Plamena Orešarska valdību, otrdien nobloķējuši piekļuvi parlamentam, izraisot sadursmes ar policiju, kuru laikā arestēti pieci cilvēki, informēja likumsargi.

Studenti bija izveidojuši cilvēku ķēdi gar metāla sētu, kas ieskauj parlamentu, un solīja neļaut deputātiem ieiet ēkā.

Policistiem mēģinot atspiest studentus atpakaļ, vismaz viens cilvēks ticis ievainots, informēja policija.

Pirmdien studenti ar ķēdi un piekaramo atslēgu noslēdza durvis Sofijas Universitātei, kas atrodas iepretim parlamentam.

"Universitātes okupācija nebeidzas. Tā pārvēršas aktīvā parlamenta blokādē," studenti šodien paziņoja savā kontā sociālajā tīklā "Facebook", aicinot atbalstītājus viņiem pievienoties.

Studentu aicinājumam atsaucās vairāki simti cilvēku.

Protestētāji pie parlamenta skandēja: "Jūs esat apkaunojums. Atkāpšanos un cietumu!" un "Mēs būsim šeit katru dienu, līdz mēs uzvarēsim."

Tiesa, deputāti jau bija paspējuši ieiet parlamenta ēkā, un likumdevēju darbs norisinājās, kā ierasts.

Deputāti apsprieda nākamā gada budžetu, par kuru tiks balsots vēl šonedēļ.

Vēl tikai februārī masu protesti noveda pie centriski labējās partijas GERB veidotās valdības krišanas un ārkārtas vēlēšanu izsludināšanas.

Lai gan vēlēšanās maijā visvairāk balsu ieguva GERB, partija nespēja izveidot vairākuma koalīciju un bija spiesta palikt opozīcijā. Tādējādi pie varas nāca sociālistu vadītā mazākuma koalīcija, kurā ietilpst arī etnisko turku partija "Kustība par tiesībām un brīvībām" (MRF) un kurai parlamentā atbalstu sniedz galēji labējā partija "Ataka".

Jau jūnijā jaunu protestu vilni izraisīja mediju magnāta Deļana Pejevska iecelšana nacionālā drošības dienesta priekšnieka amatā.

Lai gan Pejevskis no amata drīz vien tika atcelts, demonstrācijas nerimās un pārauga protestos pret Orešarska vadīto valdību un politiķiem kopumā, kas ilga visu vasaru. Tomēr pēdējo mēnešu laikā tie bija pierimuši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!