Eiropas Komisijas prezidents Romano Prodi aicinājis Eiropas Savienību (ES) paātrināt paplašināšanās sarunas ar centrālās un Austrumeiropas valstīm, uzsverot, ka šis ES ir īpaši svarīgs jautājums.
"Mums ir jāpaātrina paplašināšanās process," piektdien preses konferencē Stokholmā pēc tikšanās ar Zviedrijas premjerministru Jēranu Personu sacīja Prodi, atzīstot, ka bijušās komunistiskās valstis ir satrauktas par ES paplašināšanās tempa samazināšanās pazīmēm, jo plānotais iestāšanās laiks no 2003.gada ir atlikts līdz 2005.gadam.

"Mēs šobrīd esam ļoti delikāti, kandidātvalstis zaudē ticību un pašapziņu, bet mums tām ir jāpierāda, ka esam nopietni," teica Prodi.

Piektdien vizītes laikā Stokholmā Prodi ar Personu galvenokārt apsprieda Zviedrijas gatavošanos janvārī uz sešiem mēnešiem uzņemties ES prezidējošās valsts statusu. Šobrīd ES prezidējošā valsts ir Francija.

Tikmēr Persons uzsvēra, ka Zviedrija ES prezidentūras laikā īpašu uzmanību pievērsīs ES un Krievijas attiecībām. Stokholma vēlas pārliecināties, ka Maskava netiek aizmirsta pēc tam, kad ES pievienosies bijušā austrumu bloka valstis.

"Ir ļoti svarīgi veidot labas attiecības ar Maskavu gan ekonomikā, gan politikā, jo tās ietekmēs ne tikai Baltijas valstis, bet arī visu ES," sacīja Zviedrijas premjers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!