Krievijas Baškortostānas republikas prokurors Florids Baikovs piektdien izteica brīdinājumu republikas augstākajam muftijam Talgatam Tadžudinam, kurš ceturtdien Ufas pilsētā uzstājās ar aicinājumu sākt musulmaņu džihadu jeb svēto karu pret ASV.
Prokurors uzsvēra, ka šādi pamudinājumi ir pretrunā ar Krievijas Federācijas likumu "Par pretdarbību ekstrēmistiskai darbībai". Pārbaude muftija lietā tika uzsākta jau naktī pēc Krievijas ģenerālprokurora Vladimira Ustinova rīkojuma.

"Krievijas musulmaņu rīcībā ir efektīvas rīcības sviras pret ASV. Mēs izveidosim ziedojumu fondu un izmantosim naudu, lai iepirktu ieročus cīņai pret Ameriku un pārtiku Irākas tautai," Baškortostānas galvaspilsētā Ufā sarīkotajā pretkara protesta mītiņā, kurā piedalījās 2000 musulmaņu, ceturtdien teica Svētās Krievzemes Islama centrālās garīgās administrācijas augstākais muftijs Talgats Tadžudins.

Šis bija otrais aicinājums uz svēto karu mūsdienu Krievijas vēsturē, ziņoja aģentūra "Interfax; pirmais bija pret nacistisko Vāciju Otrā pasaules kara laikā.

Tadžudina vadītā Svētās Krievzemes Islama centrālās garīgā administrācija apvieno vairāk nekā pusi valstī reģistrēto 3048 musulmaņu draudžu. Viņš paziņoja, ka aicinājumu uz svēto karu vienprātīgi atbalstot viņa organizācijas 29 vecākie muftiji. Viņš gan neminēja, kādi vēl pasākumi tiks veikti un vai musulmaņi tiks lūgti sniegt aktīvu atbalstu.

Bet tikpat ietekmīgais Krievijas Muftiju padomes priekšsēdētājs Ravils Gainutdins Maskavā paziņoja, ka viņa organizācija nedomā atbalstīt nekādu karadarbības formu.

"Krievijas musulmaņi nepiesaka svēto karu, lai cik intensīva kļūtu situācija Irākā. Mums jābūt reālistiem," informācijas aģentūrai teica Gainutdins.

"Reliģiskajiem aktīvistiem nav jāiesaistās populismā un intrigās, bet jālūdz Visvarenais darīt galu Irākas tautas ciešanām."

Krievijā dzīvo ap aptuveni 20 miljoni musulmaņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!