Foto: AP/Scanpix/LETA

Protestētāji, kas iestājas pret Izraēlas valdības ierosinātajām tiesu sistēmas reformām, trešdien Ben Guriona starptautiskajā lidostā pavadīja premjerministru Benjaminu Netanjahu ar saukļiem "Diktators bēg!" un "Neatgriezies!".

Netanjahu šodien devās vizītē uz Vāciju.

Netanjahu valdība savas tiesu sistēmas reformu ieceres nodeva atklātībai janvārī, kam sekoja jau desmit nedēļas ilgi neierasti plaši protesti.

Izraēlas parlaments otrdiena pirmajā lasījumā apstiprināja likumprojektu, kas ierobežo Augstākās tiesas iespējas atcelt likumus, kas atzīti par antikonstitucionāliem.

Likumprojektu, kas ir viens no svarīgākajiem elementiem valdības iecerēto tiesu sistēmas reformu paketē, paredz, ka parlamenta apstiprināto likumu atcelšanai, atzīstot tos par neatbilstošiem valsts pamatlikumam, turpmāk būs nepieciešamas 12 no 15 Augstākās tiesas tiesnešu balsīm.

Likumprojekts arī paredz, ka parlaments ar vienkāršu balsu vairākumu varēs atcelt šādu tiesas lēmumu, nedodot Augstākajai tiesai vairāk iespēju izskatīt konkrēto jautājumu.

Netanjahu un Tieslietu ministrija uzstāj, ka reformas ir nepieciešamas, lai atjaunotu varas līdzsvaru starp parlamentu un Augstāko tiesu.

Valdības oponenti apgalvo, ka reformu mērķis esot vairot politiķu varu uz tiesu rēķina un pasargāt korupcijā apsūdzēto Netanjahu no tiesāšanas.

Izraēlas prezidents Ichaks Hercogs mēģinājis noorganizēt dialogu un pagājušajā nedēļā aicināja koalīciju apturēt pretrunīgi vērtēto likumprojektu, nodēvējot to par apdraudējumu demokrātijas pamatiem.

Vācija un Lielbritānija ir izpelnījušās kritiku par Netanjahu uzņemšanu vizītēs. Aptuveni 1000 rakstnieki, mākslinieki un inteliģences pārstāvji aicināja abas valstis atcelt šīs vizītes. Kopīgā vēstulē viņi norādīja, ka Netanjahu vadības stils ir bīstams un destruktīvs un tiek pieņemti nedemokrātiski likumi, kas grauj valsts institūcijas, un sabiedrība ir iestājusies pret to.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!