Foto: AFP/Scanpix

Protestētāji Ļvivā, Ukrainas rietumos, pēc mītiņa un demonstrācijas apcietinājumā Krievijā turētās ukraiņu pilotes un parlamenta deputātes Nadijas Savčenko atbalstam ar olām apmētājuši Krievijas ģenerālkonsulātu.

Mītiņā un demonstrācijā piedalījās aptuveni 250 cilvēki. Viņi pieprasīja Savčenko atbrīvošanu.

Daļa protestētāju pēc akcijas sāka ar olām apmētāt konsulāta teritoriju, bet viens aktīvists tur iemeta petardi vai dūmu granātu, no notikumu vietas vēsta žurnālisti.

Augstākās radas deputāts Volodimirs Parasjuks iekļuva konsulāta teritorijā un norāva Krievijas karogu, kuru protestētāji pēc tam iznīcināja.

Arī Kijevā Savčenko atbalsta piketa dalībnieki trešdien ar olām apmētāja Krievijas vēstniecību.

Apsūdzības puse pieprasa Savčenko piespriest 23 gadus cietumā. Spriedums Savčenko lietā tiks pasludināts 21. vai 22. martā.

Promaskaviskie kaujinieki Savčenko sagūstīja 2014. gada 17. jūnijā brīdī, kad viņa netālu no Luhanskas palīdzējusi no kaujas lauka aiznest ievainotos karavīrus, skaidro viņas advokāti. Drīz pēc tam kaujinieki aizveduši Savčenko no Ukrainas uz Krieviju, kur nodevuši varasiestādēm.

Sākumā viņa tika apsūdzēta līdzdalībā divu Krievijas žurnālistu nāvē Ukrainas Luhanskas reģionā. Vēlāk apsūdzība tika pārkvalificēta uz smagāku - Savčenko tika tieši apsūdzēta žurnālistu nogalināšanā.

Savčenko savu vainu noliedz, un decembra beigās viņas advokāti iepazīstināja ar dokumentiem, kas liecina, ka brīdī, kad žurnālisti iekļuva mīnmetēju ugunī, Savčenko jau atradās promaskavisko kaujinieku gūstā, kas viņu vēlāk aizveda uz Krieviju.

Gan Ukraina, gan rietumvalstis aicinājušas Maskavu Savčenko atbrīvot, taču Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņojis, ka viņš nevarot iejaukties tiesas darbā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!