Foto: AP/Scanpix
Simtiem studentu un aktīvistu, protestējot pret tirdzniecības līgumu ar Ķīnu, ieņēmuši Taivānas parlamenta ēku un atsakās to pamest, vēsta raidsabiedrība BBC.

Protestētāji, kas parlamentā ielauzās vēlu otrdienas vakarā, uzskata, ka vienošanās ar Ķīnu kaitēs Taivānas ekonomikai un padarīs valsti ievainojamu Pekinas spiediena gadījumā.

"Tirdzniecības līgums nedrīkst tikt pieņemts bez rūpīgas apspriešanas un parlamenta kontroles," aģentūra AFP citē kādu studentu kustības līderi. Protestētāji parlamentā ielauzās, kad valdošās partijas deputāti paziņoja, ka līguma izskatīšana komitejā ir noslēgta. Opozīcija apsūdz valdību, ka tā ir atkāpusies no solījuma rūpīgi pārskatīt dokumentu.

Līgums starp Pekinu un Taibei tika parakstīts 2013. gadā, bet to līdz šim nav ratificējis Taivānas parlaments. Vienošanās padara vienkāršāku savstarpējo investēšanu pakalpojumu tirgū, norāda BBC.

Ķīna ir Taivānas lielākais tirdzniecības partneris. Pēdējo gadu laikā attiecības starp valstīm ir uzlabojušās, ir parakstīti vairāki tirdzniecības un investīciju līgumi, bet daļa iedzīvotāju baidās, ka lielāka ekonomiskā saistīšanās ar Ķīnu ir apdraudējums Taivānai.

Taivāna no Ķīnas atdalījās 1949. gada pilsoņu kara laikā. Pekina salu uzskata par savu teritoriju. Šogad abas valstis rīkoja pirmās tiešās valdības līmeņa sarunas. Līdz šim visas sarunas notikušas ar dažādu organizāciju starpniecību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!