Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV, turpinoties protestiem pret rasismu, uzmanības centrā nonākusi Portlendas pilsēta, kur novērotas sadursmes starp federālajiem spēkiem un demonstrantiem.

ASV prezidents Donalds Tramps draudējis arī uz citām ASV lielpilsētām nosūtīt papildu federālo tiesībaizsardzības iestāžu darbiniekus, lai kontrolētu valstī notiekošos protestus, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Pirmdien Tramps kritizēja situāciju vairākās pilsētās, kuras, kā norādīja pats prezidents, vada "liberāli demokrāti", kuri baidoties rīkoties. "Mēs sūtam likumsargus," teica Baltā nama saimnieks, piebilstot: "Mēs nedrīkstam ļaut tam notikt ar pilsētām." Tramps īpaši izcēla Ņujorku, Detroitu, Filadelfiju, Baltimoru un Čikāgu.

Uzmanības centrā Portlenda


Protestu kontekstā īpaša uzmanība šobrīd pievērsta Portlendas pilsētai, uz kurieni gandrīz divu mēnešu ilgo demonstrāciju pārtraukšanas nolūkos nosūtīti federālie spēki.

Portlendā, līdzīgi kā vairākās citās ASV pilsētās, protesti pret rasismu sākās pēc afroamerikāņa Džordža Floida nāves. Floids mira vardarbīgas policistu rīcības dēļ aizturēšanas laikā. Kopumā demonstrācijas Portlendā bijušas mierīgas, taču nesenākos protestos novērota arī vardarbība.

Pagājušajā nedēļā federālie spēki, pretēji vietējo amatpersonu gribai sāka īstenot protestētāju izkliedēšanu. Daži no šo spēku pārstāvjiem protestu vietās ieradušies nemarķētās automašīnās un esot aizturējuši demonstrantus bez iemesla. Viņi pret protestētājiem izmantoja arī asaru gāzi.


Kas ir federālie aģenti Portlendā?


Vairākos soctīklos izplatītos video redzami bruņotie spēki kamuflāžas apģērbā, kuri arestē protestētājus un aizved tos prom nemarķētās automašīnās. Kā atzīmē BBC, Portlendā redzamie aģenti pārstāv jaunizveidotus federālos spēkus, kuri pagājušajā mēnesī izveidoti ar prezidenta Trampa parakstītu rīkojumu, kas viņiem uzdod aizsargāt vēsturiskos pieminekļus, memoriālus, statujas un federālās ēkas.

Spēkus veido pārstāvji no dažādām vienībām, tostarp Muitas un robežu aizsardzības aģentūras (CBP). Federālā aizsardzības dienesta pārstāvji, kuru uzdevums ir aizsargāt valdības ēkas, arī atrodoties Portlendā un piedalījušies demonstrantu aizturēšanā.

Lai gan kopumā federālo spēku darbība to tērpu un identifikācijas dēļ vietām no protestētāju skatupunkta izskatās nekontrolēta, komentējot kādu video fiksētu protestētāja aizturēšanu, CBP norādīja, ka konkrētais indivīds turēts aizdomās par federālā īpašuma bojāšanu, kā arī apgalvo, ka tās aģenti sevi ir identificējuši un valkājuši CPB zīmotnes.

Federālo spēku klātbūtne izsaukusi dažādu reakciju


Federālo likumsargu veiktās darbības izsaukušas pretrunīgu reakciju. Svētdien Tramps mikroblogošanas vietnē "Twitter" aizstāvēja viņu darbu, sakot: "Mēs mēģinām palīdzēt Portlendai, nevis tai kaitēt. Tās vadība vairākus mēnešus ir zaudējusi kontroli pār anarhistiem."

Tikmēr pašas Portlendas mērs Teds Vīlers, kura pārvaldītajā pilsētā bez viņa piekrišanas darbojas jaunizveidotie drošības spēki, izteicās, ka federālie spēki eskalē situāciju. "Viņu klātbūtne šeit patiesībā noved pie papildu vardarbības un vandālisma," norādīja Demokrātiskajai partijai piederošais Vīlers, aicinot federālos spēkus pamest pilsētu.

Līdzīgu attieksmi pauda arī Oregonas štata gubernatore Keita Brauna, apsūdzot prezidentu Trampu federālo spēku nosūtīšanā uz pilsētu "politiskā teātra" nolūkos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!