Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Irānas drošības spēki ir nogalinājuši vismaz 76 protestētājus 11 dienas ilgo nemieru laikā, ko izraisīja apcietinājumā esošās sievietes Mašas Amini nāve, raksta britu raidsabiedrība BBC.

"Iran Human Rights" (IHR), kas ir Norvēģijā bāzēta organizācija, apsūdzēja varas iestādes spēka izmantošanā, lai apspiestu demonstrācijas.

Valsts mediji, vainojot "nemierniekus", lēš, ka bojāgājušo skaits ir 41 un ka mirušo vidū ir vairāki drošības darbinieki. Aizturēti arī simtiem cilvēku, no tiem 20 žurnālisti.

ANO Cilvēktiesību birojs arī paziņoja, ka ir ļoti nobažījies par varas iestāžu vardarbīgo reakciju, un mudināja tās ievērot tiesības miermīlīgi protestēt.

Kopš Mašas Amini bērēm 17. septembrī pret valdību vērstās demonstrācijas ir izplatījušās vairāk nekā 80 pilsētās visā Irānā. 22 gadus vecā kurdu sieviete no ziemeļrietumu pilsētas Sakasas 13. septembrī viesojās galvaspilsētā Teherānā, kad viņu arestēja morāles policijas darbinieki par likuma pārkāpšanu, kas liek sievietēm segt matus ar hidžabu.

Viņa saļima pēc tam, kad tika nogādāta aizturēšanas centrā, un nomira slimnīcā pēc trīs komā pavadītām dienām. Policija paziņoja, ka Amini nomira pēc pēkšņas sirds mazspējas, taču viņas ģimene šādu skaidrojumu noraidīja un apgalvoja, ka sievieti piekāvuši policisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!