Foto: AP/Scanpix/LETA

Irānas drošības spēkiem atklājot uguni uz protestētājiem, Sīstānas un Beludžistānas provincē, domājams, nogalināti desmit cilvēki, tai skaitā bērni, ziņoja cilvēktiesību organizācija "Amnesty International".

Protesti provinces galvaspilsētā Zahedanā sākās pēc piektdienas lūgšanām. Demonstrācijas notika arī citviet provincē, tai skaitā Hašā.

"Amnesty International" ziņoja, ka Hašā drošības spēki no valdības iestāžu jumtiem šāvuši uz protestētājiem ar īstām lodēm.

Organizācija pauda nopietnas bažas, ka pilsētā turpināsies asinsizliešana, jo traucēta interneta darbība un saņemtas ziņas, ka uz Hašu no Zahedanas tiek pārvesti papildspēki.

Arī Oslo bāzētā organizācija "Iran Human Rights" ziņoja, ka Hašā drošības spēki šāvuši no jumtiem un nogalināti vairāki cilvēki.

Londonā bāzētā Beludžas aktīvistu kampaņa ziņoja, ka drošības spēki šāvuši ar mērķi nogalināt un slimnīcas ir pilnas ar ievainotiem cilvēkiem. Organizācija apgalvoja, ka nogalināti vairāki desmiti cilvēku.

Irānā jau ilgāk nekā sešas nedēļas norisinās protesti, kurus izprovocēja jaunas kurdu sievietes Mahsas Amini nāve pēc aizturēšanas par nepareizu galvas lakata valkāšanu. Protesti strauji pārauga plašākā neapmierinātībā ar situāciju valstī un ar 83 gadus veco Irānas augstāko garīgo līderi ajatollu Ali Hamenei.

Irānas varasiestādes protestus nežēlīgi apspiež.

Zahedanā nekārtības izcēlās divas nedēļas pēc Amini nāves. Tur protestus izprovocēja ziņas, ka reģiona policijas komandieris izvarojis kādu pusaugu meiteni.

Sīstānas un Beludžistānas provinces galvaspilsēta Zahedana ir viena no retajām Irānas pilsētām, kur vairums iedzīvotāju ir sunnīti. Lielākā daļa Irānas iedzīvotāju ir šiīti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!