Globālā tirdzniecība pērn kritusies par 12%, tādējādi piedzīvojot straujāko lejupslīdi kopš 1945.gada, aktualizējot nepieciešamību pēc jaunas globālās tirdzniecības vienošanās, trešdien paziņoja Pasaules Tirdzniecības organizācijas (PTO) vadītājs Paskāls Lamī.

Globālās tirdzniecības straujais kritums "rada ekonomisku nepieciešamību" šogad noslēgt starptautiskās tirdzniecības pārrunas, kas patlaban ir nonākušas strupceļā, uzsvēra Lamī.

"Pasaules tirdzniecība 2009.gadā samazinājusies par 12%. Tas ir straujākais kritums kopš Otrā pasaules kara beigām un pārsniedz PTO decembrī prognozēto 10% samazinājumu," norādīja Lamī.

Kā ziņots, PTO tā saucamās Dohas attīstības raunda sarunas starp organizācijas dalībvalstīm tika sāktas 2001.gadā Katarā, lai mazinātu tirdzniecības ierobežojumus pasaulē.

Sarunu galvenie mērķi ir turpmāka lauksaimniecības un rūpniecības preču, pakalpojumu tirgus liberalizācija, īpaši noteikumi jaunattīstības un vismazāk attīstīto valstu pakāpeniskai tirgus atvērtībai un PTO esošo noteikumu uzlabošana.

Taču vienošanās par tirdzniecības liberalizāciju nav tikusi panākta lielākoties pušu nesaskaņu dēļ. Tostarp attīstītās un attīstības valstis nespēj rast kompromisu lauksaimniecības un rūpniecisko preču subsīdiju jautājumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!