Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Bijušais Katalonijas premjerministrs Karless Pudždemons, kas pēc Spānijas prasības Sardīnijā ceturtdien, 23. septembrī, aizturēts, ir atbrīvots, kamēr tiesa izskata viņa izdošanas lietu, tomēr viņam ir jāpaliek šajā Itālijas salā, piektdien pavēstīja Pudždemona advokāts Agostinandželo Marrass.

Pudždemons piedalījies tiesas sēdē videokonferences režīmā no cietuma, kur viņš tika ievietots pēc aizturēšanas, pie tiesas nama Sasāri pastāstīja advokāts.

Spānija izsludinājusi Pudždemonu meklēšanā saistībā ar apsūdzībām kūdīšanā par viņa centieniem panākt Katalonijas atdalīšanos no Spānijas 2017. gadā.

Pudždemona advokāti norādījuši, ka apstrīdēs aresta ordera derīgumu, tomēr šis process, kā norādīja Marrass, var ilgt "dažas nedēļas".

Eiropas Parlamenta (EP) deputāts un Katalonijas ekspremjers Pudždemons ceturtdien tika aizturēts Sardīnijā.

"Pudždemons tika aizturēts, ierodoties Sardīnijā, kur viņš ceļoja kā EP deputāts," tviterī pavēstīja viņa advokāts Gonsalo Boje. Viņš piebildis, ka aizturēšana notikusi, pamatojoties uz 2019. gada oktobrī izdoto orderi.

Spānijas premjerministrs Pedro Sančess piektdien preses konferencē sacīja, ka "Pudždemons jāsauc pie atbildības un jātiesā" par līdzdalību Katalonijas neveiksmīgajā mēģinājumā iegūt neatkarību no Spānijas.

Pudždemons ir dzīvojis trimdā Beļģijā kopš 2017.gada pēc Katalonijas mēģinājuma iegūt neatkarību no Spānijas referenduma ceļā, ko Spānija atzina par nekonstitucionālu.

Katalonijas valdība 2017. gada 1. oktobrī, par spīti Madrides aizliegumam, sarīkoja referendumu, kurā vairums dalībnieku atbalstīja Katalonijas neatkarību, un reģionālais parlaments 27. oktobrī nobalsoja par neatkarības pasludināšanu no Spānijas.

Spānijas Senāts drīz pēc tam nobalsoja par tiešās pārvaldes atjaunošanu Katalonijā, un toreizējais Spānijas premjerministrs Marjano Rahojs atlaida Katalonijas valdību un reģiona parlamentu, izsludinot jaunas reģionālās vēlēšanas.

Tomēr šajās vēlēšanās separātistiem izdevās saglabāt vairākumu reģionālajā parlamentā. Tikmēr vairāki reģiona līderi, arī Pudždemons, aizbēga no valsts, kamēr citi nonāca cietumā.

Pudždemonam Spānijā izvirzītas apsūdzības musināšanā un līdzekļu izšķērdēšanā. Viņš 2019. gadā tika ievēlēts EP, līdz ar to iegūstot imunitāti pret kriminālvajāšanu, bet Spānija lūdza EP atņemt viņam šo privilēģiju.

EP šī gada martā atņēma Pudždemonam tiesisko imunitāti, bet viņš šo EP lēmumu pārsūdzēja ES Vispārējā tiesā Luksemburgā, kas jūnija sākumā nolēma pagaidām atjaunot viņa tiesisko imunitāti, bet jūlija beigās apstiprināja EP lēmumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!