Foto: EPA/Scanpix/LETA
Pēc Krievijas prezidenta rīkojuma izveidotās Konstitūcijas grozījumu gatavošanas darba grupas sastāvs ir ļoti raibs. Gan varai lojāli juristi, gan Valsts domes deputāti, gan rakstnieks Zahars (Jevgēņijs) Priļepins (redzams titulbildē), gan cienījama labdare Jeļena Aļšanska. Kā tapa šis saraksts? Kādēļ tas ir tieši tāds? Un kādēļ tiem, kas agrāk atklāti nesadarbojās ar valdošo varu, uzaicinājums iesaistīties darba grupā izrādījās tāds, no kura nevar atteikties?

Ar izdevēja atļauju portālam "Delfi" ir ekskluzīvas tiesības latviešu valodā pārpublicēt neatkarīgā Krievijas medija "Republic.ru" (bijušais "Slon.ru") rakstus. Sadarbību uzsākam pērn. 

Tātad Vladimirs Putins savā ziņojumā pavēstījis par izmaiņām konstitūcijā – pēc tam, kad neskaitāmas reizes teicis, ka konstitūciju nepārrakstīs un nevienam to neļaus, kamēr viņš būs Krievijas prezidents.

Bet kā jau īstens sava godavārda turētājs – gribēju, solīju, gribēju – atsaucu, 15. janvārī Putins 1300 cilvēku auditorijai paziņoja: "Uzskatu, ka ir iespējams te izklāstīt arī savu nostāju, izvirzīt apspriešanai vairākus konstitucionālos grozījumus." Un, lieki netērējot laiku, tās pašas dienas vakarā, pulksten 22, parakstīja rīkojumu "Par Krievijas Federācijas Konstitūcijas grozījumu priekšlikumu sagatavošanas darba grupu".

Tad nu sākās... 16. janvārī 75 personu "darba grupa" ar autobusiem tika nogādāta Novoogarjovā, kur Putins, tradicionāli likdams sevi gaidīt vismaz trīs stundas, ar viņiem tikās, pareizāk sakot, novadīja instruktāžu par grozījumiem konstitūcijā.

Par šīs tikšanās sensāciju kļuva Putina paziņojums, kas bija pretrunā ar viņa paša vēstījumu. 15. janvārī, runājot par konstitūcijas grozījumiem, Putins rosināja pastiprināt parlamenta politisko lomu, ļaujot veidot valdību prezidenta vietā. 16. janvārī Novoogarjovas rezidencē viņš būtībā savus vārdus noraidīja. Runājot ar Konstitūcijas grozījumu gatavošanas darba grupu, viņš sacīja: "Krievijai jāpaliek prezidentālai republikai, prezidentam jāsaglabā nopietnas pilnvaras, iespēja atstādināt no amata tos, kas pārkāpj likumu, kas negodprātīgi pilda savus dienesta pienākumus un kas zaudējuši uzticību. Šis, manuprāt, ir pilnīgi obligāts imperatīvs, citādi mēs kļūsim par parlamentāru republiku."

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!