Krievijas prezidents Vladimirs Putins pirmdien paziņoja, ka svētdien notikušā Čečenijas referenduma rezultāti liecina, ka ar Krievijas Federācijas teritoriālo nedalāmību saistītā problēma ir atrisināta.
"Mēs esam atrisinājuši pēdējo nopietno problēmu, kas saistīta ar Krievijas teritoriālo nedalāmību," valdības sēdē teica Putins.

"Čečenijas tauta to izdarījusi tieši un visdemokrātiskākajā veidā," sacīja Krievijas prezidents, piebilstot, ka referenduma rezultāti esot labāki, nekā bija cerēts.

Putins uzsvēra, ka Čečenijas tauta esot izdarījusi izvēli par labu mieram un attīstībai kopā ar Krieviju. "Visi, kas līdz šim nav nolikuši ieročus, tagad cīnās ne tikai par saviem melīgajiem ideāliem, bet arī pret savu tautu. Viņu cīņa ir pretrunā čečenu tautas interesēm, tās vēlmei dzīvot mierā," viņš teica.

Savukārt čečenu separātisti pirmdien paziņoja, ka svētdienas referendums, kurā tika apstiprināta Maskavas izstrādātā Čečenijas konstitūcija, ir politisks farss, kura rezultātus safabricējušas Krievijas varas iestādes.

Paziņojumā, kas publicēts čečenu separātistu interneta mājas lapā www.kavkazcenter.com, teikts, ka lielākā daļa Čečenijas iedzīvotāju ir atteikušies piedalīties referendumā un daudzi ir veikuši uzbrukumus balsošanas iecirkņiem, protestējot pret šo nobalsošanu.

Krievijas un promaskaviskās Čečenijas amatpersonas paziņojušas, ka referendums noticis bez jebkādiem vardarbīgiem starpgadījumiem, bet aculiecinieki aģentūrai AFP pastāstīja, ka Sernovodskas ciematā vismaz četras skolas, kurās bija ierīkoti balsošanas iecirkņi, naktī uz svētdienu tika apšaudītas.

Čečenu separātisti izteica šaubas par provizoriskajiem referenduma rezultātiem, atbilstoši kuriem tautas nobalsošanā piedalījušies 80 procenti balsstiesīgo Čečenijas iedzīvotāju un 95 procenti no viņiem balsojuši par konstitūciju, kura nostiprina Čečenijas statusu Krievijas Federācijas sastāvā.

"Šie rezultāti ir safabricējums vēl neredzētos apjomos .. Referendums, kuru organizēja čečenu tautas slepkavas, ir antikonstitucionāls un pilnīgi nelikumīgs okupācijas režīma akts," teikts čečenu kaujinieku paziņojumā.

Gaidāms, ka oficiālie referenduma rezultāti kļūs zināmi trešdien.

Pirmais karš Čečenijā sākās 1994.gadā un ilga līdz 1996.gada augustā. Pašreizējais konflikts sākās 1999.gada oktobrī, un Krievija to dēvē par pretterorisma operāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!