Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV prezidents Džo Baidens piektdien – īsi pirms pusnakts pēc Latvijas laika – sniedza uzrunu par pašreizējo spriedzi pie Krievijas-Ukrainas robežas. Baltā nama saimnieks izteicās, ka, viņaprāt, Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir lēmis veikt invāziju Ukrainā.

"Lai būtu skaidrs, jūs esat pārliecināts, ka prezidents Putins gatavojas iebrukt Ukrainā, vai tas ir tas, ko jūs tikko teicāt?" kāda žurnāliste vaicāja Baidenam. "Jā," atbildēja prezidents.

Prezidents Baidens paziņojis, ka Krievijas spēki grasās dot triecienu Ukrainas galvaspilsētai Kijevai. ASV uzskata, ka Krievijas spēki, visticamāk, rīkosies "tuvākajā nedēļā", par Baidena teikto raksta britu raidsabiedrība BBC.

"Mēs uzskatām, ka viņi [Krievijas spēki] vērsīsies pret Ukrainas galvaspilsētu Kijevu, pilsētu, kurā dzīvo 2,8 miljoni nevainīgu cilvēku," viņš sacīja.

Baidens arī norādīja, ka Krievija šobrīd nodarbojas ar plašu dezinformācijas kampaņu, tostarp izplatot apgalvojumus, ka Ukraina plāno ofensīvu nemiernieku kontrolētajā Donbasa teritorijā. "Šiem apgalvojumiem vienkārši nav pierādījumu, un tas ir pretrunā pamata loģikai," izteicās prezidents.

Baidens ceturtdien teica, ka Krievija invāziju Ukrainā varētu sākt tuvākajās dienās.

Savukārt jaunākās ASV aplēses liecina, ka Krievijas karavīru skaits pie Ukrainas robežām varētu sasniegt jau 190 000.

Spriedze pie Ukrainas robežām turpinās jau vairākus mēnešus, Krievijai turpinot pulcināt spēkus pie kaimiņvalsts robežām, tostarp Baltkrievijā.

Krievija jau 2014. gadā okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu un Krievijas atbalstītas bruņotas bandas pārņēmušas atsevišķas teritorijas Ukrainas austrumos, tāpēc faktiski karš Ukrainā notiek jau astoto gadu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!