Foto: Reuters/Scanpix
Krievija ir gatava kļūt par vidutāju Ukrainas konflikta noregulēšanā un iespējamās vienošanās garants, ja vien Ukrainas puse arī izrādīs tādu gatavību, sestdien paziņoja Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

"Ko mēs varam izdarīt, ir radīt apstākļus sarunu procesam un paši tajā piedalīties kā vidutājs un panāktās vienošanās garants," Putins teica, atbildot uz žurnālistu jautājumiem vizītes Biškekā laikā.

"To mēs varam, vēlamies un darīsim, ja to vēlēsies arī mūsu partneri Kijevā," uzsvēra Krievijas prezidents.

Viņš piebilda, ka visu pārējo konflikta noregulēšanā "var izdarīt tikai Ukrainas iedzīvotāji un viņu pārstāvji".

Putins pauda Krievijas gatavību jebkādiem kontaktiem, kas varētu novest pie konflikta Ukrainas austrumos atrisinājuma.

"Mēs esam gatavi turpināt jebkādus kontaktus, ja vien tie novestu pie pozitīva rezultāta, pie krīzes, kas radusies Ukrainā, atrisinājuma," paziņoja Krievijas prezidents.

"Mēs vēlamies, lai Ukraina attīstītos kā neatkarīga, patstāvīga valsts, būtu spēcīga gan ekonomiski, gan visās citās jomās, lai mums būtu uzticams, stabils partneris," viņš klāstīja.

Putins apliecināja, ka tāda Ukraina atbilst Krievijas nacionālajām interesēm un Krievija darīs visu, kas tās spēkos, lai šo mērķi sasniegtu.

"Tomēr vienpusēji mēs to nevaram izdarīt. Mēs nevaram, piemēram, grozīt Ukrainas konstitūciju. To var izdarīt tikai pati Ukraina, pati Ukrainas vadība," secināja Putins, norādot, ka Krievija Ukrainas prezidenta vietā nevar parakstīt amnestijas likumu un nevar pieņemt likumu par vēlēšanām.

Ukrainā kopš 2014. gada turpinās bruņots konflikts valsts austrumos ar prokrieviskajiem separātistiem. Ukraina un Rietumvalstis apsūdz Krieviju par konflikta saasināšanu un separātistu atbalstīšanu gan finansiāli, gan nosūtot karavīrus. Krievija to noliedz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!