Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Dienā, kad apritēja pieci gadu kopš reisa MH17 lidmašīnas notriekšanas virs prokremlisko kaujinieku kontrolētās Ukrainas teritorijas, Krievijas prezidents parakstījis izmaiņas likumā par atvieglotu Krievijas pasu piešķiršanas kārtību ukraiņiem, vēsta "Currenttime".

Saskaņā ar Krievijas normatīvo aktu vietnē publicēto informāciju, tagad Krievijas pases atvieglotā kārtībā varēs iegūt ne tikai Kijevas nekontrolēto Doņeckas un Luhanskas apgabalu daļu iedzīvotāji, bet visi šo divu reģionu iedzīvotāji.

Pirmā likuma versija par atvieglotu Krievijas pilsonības piešķiršanu pieņemta pavasarī. Pirmās pases sāktas izsniegt jūnijā.

Likums paredzēja, ka vienkāršota Krievijas pasu saņemšana trīs mēnešu laikā attiecas uz:

  • Ukrainas pilsoņiem un personām bez pilsonības, kas dzīvo Ukrainas Doņeckas un Luhanskas apgabalu prokremlisko kaujinieku kontrolētajās daļās, kā arī viņu bērniem, laulātajiem un vecākiem
  • Ukraiņiem, kas dzimuši un pastāvīgi dzīvoja Krimā un Sevastopolē līdz pussalas Aneksijai 2014. gadā, kā arī viņu bērniem, laulātajiem un vecākiem
  • Ārzemniekiem vai personām bez pilsonības, kas paši vai viņu radinieki tika deportēti no Krimas PSRS laikā

Ukrainas Ārlietu ministrija izteica protestu par Krievijas pasu piešķiršanu Ukrainas pilsoņiem un pieprasīja, lai šos dokumentus neatzītu citas valstis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!