Foto: stock.xchng
Smēķēšana katru gadu nogalina piecus miljonus cilvēku, bet šis skaitlis palielināsies, ja valstis nespers konkrētus soļus smēķēšanas apkarošanai, brīdina Pasaules Veselības organizācija (PVO).

Gandrīz 95% pasaules iedzīvotājus neaizsargā nekādi smēķēšanas ierobežošanas likumi.

No pasīvās smēķēšanas izraisītām sekām katru gadu mirst aptuveni 600 000 cilvēki, teikts PVO ziņojumā par tabakas lietošanu un kontroli.

PVO pagājušā gadā iepazīstināja ar izstrādātām sešām stratēģijām, kā ierobežot smēķēšanas izplatību, tostarp cilvēku aizsardzību no tabakas dūmiem, tabakas izstrādājumu reklāmas aizliegumu un nodokļu palielināšanu tabakas produktiem. Tomēr tikai nepilni 10% pasaules iedzīvotāju ir aizsargātu ar vismaz vienu no šiem pasākumiem.

"Cilvēkiem vajadzīgs kas vairāk, nevis tikai pateikt, ka tabaka ir kaitīga. Viņiem ir vajadzīgs, lai valdības ievieš PVO izstrādātas programmas," sacīja PVO smēķēšanas apkarošanas kampaņas direktors Duglass Betčers.

Tabakas lietošana ir vadošais novēršamais nāves iemesls. Ja valdības nespers radikālus soļus tabakas izplatības apkarošanai, tad līdz 2030.gadam smēķēšana katru gadu nogalināts aptuveni astoņus miljonus cilvēku, pārsvarā jaunattīstības un attīstības valstīs, liecina PVO aplēses.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!